Crisis afgewend: wethouders mogen blijven na verhit debat om De Schelp

De gemeenteraad tijdens een pauze in het vijf uur durende raadsdebat over zwembad De Schelp. De vergadering begon donderdagavond om half acht en eindigde vrijdagnacht rond kwart voor één. (Foto en tekst: Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – Een motie van wantrouwen van Lijst Linssen om het gehele college weg te sturen om affaire-De Schelp, heeft het in de gemeenteraad niet gehaald – met 11 stemmen voor en 21 tegen. Voor stemden: Lijst Linssen, Steunpunt BoZ, PvdA, BSD, SP en Samen0164. Een door D66 vervolgens ingediende, politiek minder zware motie van afkeuring heeft het evenmin gered. Deze motie had 7 stemmen voor en 25 tegen. Voor stemden: D66 en VVD.

Zwembad De Schelp gaat overigens pas open als er volledige zekerheid is over de veiligheid, benadrukt wethouder Van der Velden. Daarmee is de eerder aangekondigde heropeningsdatum van 3 februari onzeker.

De nog zittende collegeleden nemen weliswaar verantwoordelijkheid voor alle gemaakte fouten maar vinden het niet verstandig om af te treden. Zij vroegen én kregen het vertrouwen om door te mogen gaan. Ton Linssen noemde de indringende verweerbetogen van wethouders Van der Velden en Weys ’tranentrekkende verhalen’: “Het verschil tussen ‘lef’ en ‘laf’is slechts één letter.” Ook Van der Kallen (BSD) noemt aftreden “de enig juiste keuze” en wenst de burgemeester “veel succes om met dat zooitje om te gaan.”

Naar eer en geweten

“Wat hebben jullie het ons moeilijk gemaakt, raadsleden”, meldt Patrick van der Velden na lange schorsing aan het eind van de avond. “Alle scenario’s zijn aan bod geweest. Tot Annette ons van de week meldde dat zij, alles overziend, afstand neemt van haar positie. Zodat het rest van de coalitie verder kan gaan op de ingeslagen weg.” En dat willen wethouders Van der Velden, Jacobs en Harijgens blijven doen. Evert Weys zou aftreden “een gebaar voor de bühne” vinden. Weys vertrekt namelijk volgende week al omdat hij op 5 februari benoemd wordt als burgemeester in Hilvarenbeek. “Naar eer en geweten hebben we alle informatie naar de raad gebracht”, zegt Van der Velden. “We hebben zeker fouten gemaakt in dit dossier. We hadden allemaal beter ons best kunnen doen.”

Respect voor besluit Stinenbosch

Een voorstel van de VVD om een raadswerkgroep op te richten over de bestuursstructuur is donderdagavond eveneens aangenomen (tegenstemmen van BSD, PvdA, fractie Punt, D66, Lijst Linssen, SP). Wethouder Jacobs belooft de raad plechtig: “We trekken lering uit de lessen van het verleden. De Schelp gaat pas open als alles goed op orde is. En niet eerder.” Annette Stinenbosch is door meerdere sprekers geprezen om haar moedige besluit om bestuurlijke verantwoordelijkheid te nemen en op te stappen. “We verliezen aan haar een kundig en betrokken wethouder in het college”, aldus burgemeester Frank Petter. Vanuit de coalitie benadrukt Peter van den Ouden (GroenLinks) met klem dat Stinenbosch gedwongen zou zijn. “Het is haar eigen keuze geweest.”