‘Culturele diversiteit is ons échte erfgoed’, aldus PvdA

BERGEN OP ZOOM – Het cultureel erfgoed van Bergen op Zoom is van de gehele bevolking en behoort aan iedereen. Ook aan mensen met een andere culturele achtergrond. Dat stelt de PvdA, in een brief waarin de partij constateert dat er in Bergen op Zoom op dat vlak weinig aandacht is voor diversiteit.

Raadsleden Abdelaziz Danjaoui en Han Verbeem vinden dat er meer ruimte en aandackt moeten komen voor culturele diversiteit. De gemeente zou daarin een regierol moeten hebben en er op toe horen te zien dat de culturele sector ernaar streeft een afspiegeling te zijn van de Bergse samenleving.

Verhalen vertellen

“De Bergse cultuur is bijzonder en uniek”, meldt de fractie aan het college. Er volgt een kleine historische verhandeling over hoe de lokale samenleving verwerd tot wat ie nu is:

“Het Bergse DNA is ontstaan uit eeuwen van migratie en bevolkingsstromen. Kooplieden, militairen en uitoefenaars van ambachten kwamen van heinde en verre naar Bergen op Zoom en drukten elk hun eigen stempel op onze samenleving. Van Engelse wolhandelaren uit de Middeleeuwen tot de Schotse militairen uit de 80-jarige oorlog, de Belgische oorlogsvluchtelingen van 1914 en uiteindelijk de mediterrane migranten van de naoorlogse en huidige tijd. Het maakt Bergen op Zoom tot de kleurrijke en cultureel diverse gemeente die het vandaag de dag is. Dat is wat Bergen op Zoom onderscheidt van de rest van Nederland.”

Danjaoui en Verbeem vinden daarom dat lokale musea aandacht moeten besteden aan culturele diversiteit, en een afspiegeling van bevolkingsgroepen in de samenleving horen te representeren. Er is al een migratiezaal in Het Markiezenhof, maar dat vindt de PvdA niet voldoende. Het nieuwe ‘ei van Columbus'; storytelling, wordt er ook hier bijgehaald om meer aandacht te krijgen voor de multiculturele kanten van Bergen op Zoom.De PvdA zou graag verhalen zien over bijvoorbeeld de Marokkaanse en Turkse migranten maar ook over de Belgische vluchtelingen uit de Eerste Wereldoorlog. Volgens de lokale sociaaldemocraten zijn er directe links te leggen tussen de vluchtelingen van toen en die van nu. Dat wil de fractie beter en vaker in beeld gebracht zien.