D66 bezorgd over veiligheid kinderen bij ondergrondse afvalcontainers

BERGEN OP ZOOM – De D66-fractie maakt zich zorgen over de veiligheid van afvalcontainers die zich ondergronds bevinden. Een aantal daarvan is ook zonder pasje te openen en vormt daarmee een risico voor kleine kinderen.

Duoraadslid Berend Doedens en fractievoorzitter Carinne-Elion schreven er het college over. Ze hebben uit eerdere nieuwsberichten vernomen dat zich wel eens ongevallen hebben voorgedaan met ondergrondse afvalcontainers, elders in den lande maar ook in Bergen op Zoom ging er blijkbaar al eens iets mis. Volgens D66 was er onlangs nog sprake van een incident bij de container op de hoek van de Langeweg en de Laan van Borgvliet.

Volop voorvallen

Er is in Arnhem zelfs al eens een kind in zo’n ondergrondse opvangbak terecht gekomen, in 2017. En D66 vernam uit dat bericht dat dit ‘het topje van de ijsberg’ zou zijn. De fractie deed wat online speurwerk en las inderdaad dat er vaker ongevallen zijn. Zelfs volwassenen kunnen erin vallen of klem komen zitten. Daarom wil de fractie dat de gemeente de veiligheidsadviezen van experts serieus neemt. Geen container zou nog open moeten kunnen zonder pasje, de openingen dienen kleiner te worden en er horen duidelijke waarschuwingen op te staan over het sluiten van de klep na gebruik.

Perssysteem

In onze gemeente staan nog verschillende containers die ook zonder pas open kunnen. Volgens Elion en Doedens hebben sommige exemplaren zelfs een perssysteem dat het gedumpte afval in elkaar drukt. Vaak zijn deze bestemd voor plastic of kleding. D66 wil dat het college die onveilige exemplaren in kaart brengt en wat doet aan de gevaren ervan, liefst met grote spoed.

Stockfoto: Pixabay