RSG ’t Rijks uit wint eTwinning prijs

INGEZONDEN MEDEDELING (bewerkt door de redactie)

BERGEN OP ZOOM – Hoe krijg je vooroordelen het best de wereld uit? Door meer te leren over andere culturen. Leerlingen van ’t Rijks deden dat de afgelopen maanden door digitaal samen te werken met leeftijdgenoten uit Frankrijk, Polen, Griekenland en Ierland. De school won er zelfs een prijs mee.

De samenwerking in het project ‘You cant judge a book by its cover’ vond vooral plaats via het online platform eTwinning*. Op 10 oktober ontving 't Rijks te Den Haag, op de conferentie 'Samenwerken met een school in het buitenland', daarom een eTwinning prijs in de categorie Voortgezet Onderwijs. Die werd toegekend door Nuffic, de organisatie voor internationalisering in het onderwijs, en in ontvangst genomen door Jurgita Steinbusch, zoals te zien op de foto. Het een project van deze docent Engels namelijk. Bij de prijs hoort een bedrag van 1000 euro.

Vooroordelen

Het project is opgezet om met elkaar de thema's inclusie, tolerantie, acceptatie en gelijkheid te onderzoeken. De literatuur staat erbij centraal, omdat het begrijpen van fictie en poëzie nauw gerelateerd is aan begrip van verschillende culturen. Leerkracht Steinbusch is daarom op ’t Rijks met haar klassen actief de literatuur ingedoken. Vervolgens hebben de leerlingen zelf gedichten en foto’s gemaakt rond het thema vooroordelen. Zij hebben bijvoorbeeld foto’s van elkaar gemaakt met daarop een vooroordeel over zichzelf.

Internationale samenwerking

Na het onderzoek zijn de leerlingen in internationale groepjes aan de slag gegaan met de thema’s als geslacht, ras, nationaliteit, religie, financiële status, muziek en mode. Ze hebben samengewerkt via eTwinning en bedachten zo per thema zelf wat ze wilden maken. Het eindresultaat is een beeldend gedichtenboek met werk van de leerlingen, een mooi resultaat van een internationale samenwerking.

* eTwinning is onderdeel van Erasmus+, in Nederland ondersteund door Nuffic.

Foto: RSG 't Rijks