De doorzetters van Het Adriano Huis hebben eindelijk een eigen plek

BERGEN OP ZOOM – “Niet boven, niet onder, niet achter, niet voor, maar naast de bewoner!” Met die slogan geven de initiatiefnemers van Het Adriano Huis aan hoe ze hier hoog complexe zorg willen aanbieden. Er klonken maandagmiddag veel complimenten voor de ‘doorzetters’ Jelle Gillissen en Farid El-Khassim, die -samen met heel veel anderen- ‘hun’ huis officieel openden. Met als sprekers onder meer vicepremier en minister van VWS Hugo de Jonge en burgemeester Frank Petter.

Het officiële deel van een middagvullend programma werd met luide beats ingeluid, gebracht door DJ Boyka Junior. Oftewel Adriano zelf, de jongeman waarnaar dit huis vernoemd is. Zijn levensverhaal staat een beetje symbool voor de problematiek die de bewoners van Het Adriano Huis zoal tegenkomen. Vaak hebben ze te maken met een veelvoud van psychische en gedragsproblemen, die niet altijd op de juiste ondersteuning kunnen rekenen in de praktijk. Precies daarom ontstond dit initiatief.

Na de stevige performance van de DJ namen bestuurslid Gillissen en voorzitter El-Khassim het woord, om in een notendop de ontstaansgeschiedenis nog eens aan te stippen. Ze leerden elkaar ooit kennen in de zorg, werden ‘matties’, en zagen dat er veel mis was met de wijze waarop mensen met complexe problematiek werden opgevangen. Zo’n vier jaar geleden begonnen ze daarom aan dit avontuur, met als resultaat een unieke plek in Nederland voor mensen “die elders tussen wal en schip vallen”. En inmiddels is het een voorbeeld voor anderen, in Limburg wordt nu aan een zelfde opzet gewerkt.

Mijlpaal

Minister De Jonge, vol lof over wat er is weggezet: “Dit is een mijlpaal, waar jullie hard voor hebben gewerkt.” Volgens de vicepremier is het getoonde doorzettingsvermogen typerend voor de gehandicaptenzorg waar mensen het verschil willen maken. “Daar zijn jullie fantastische voorbeelden van”, sprak hij de initiatiefnemers toe.

Ook Adriano werd nog even door De Jonge op het podium gevraagd en deed een oproep aan Nederland. Hij hoopt dat er snel overal dit soort huizen kunnen komen en dat daar dus het geld voor gevonden wordt. De staatsman bevestigde de noodzaak ervan ook nog eens en gaf aan dat er daarnaast tevens behoefte is aan meer ambulante teams. Hij sloot zijn korte pleidooi af met welgemeende felicitaties en maakte ruimte voor burgemeester Frank Petter.

Vallen en opstaan

“Het vermogen om door te zetten”, daarmee typeerde de burgervader El-Khassim en Gillissen. “Ik heb met eigen ogen gezien hoe dit met vallen en opstaan is bereikt”, vertelde hij. “Het is een prachtig project op een mooie locatie, midden in een woonbuurt maar toch met de nodige privacy.” Petter roemde het feit dat hiermee zichtbaar is geworden dat zorg ook echt anders kan en ziet Het Adriano Huis als een aanwinst voor Bergen op Zoom, die werkgelegenheid biedt, een mooie invulling van het perceel opleverde en een bijzondere vorm van zorg in de regio heeft mogelijk gemaakt.

Meer weten? www.hetadrianohuis.nl