De Hubkes… ze zijn er weer! Oók bij ambachtsbakker Van Oers

Angelina en Peter van Oers met het certificaat dat ze vrijdagavond ontvingen namens de Lievevrouweparochie, ter herinnering dat de Hubkes op 1 november door pastoor Verbeek zijn ingezegend. (Tekst en foto's: Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – Zoals elk jaar rond Sint Hubertusdag (3 november) worden ook dit weekeinde weer de traditionele Hubkes-broodjes verkocht. Zo ook bij ambachtsbakker Van Oers aan de Antwerpsestraatweg en de Vogelaar (Het Kompas). Pastoor Paul Verbeek van de Lievevrouweparochie kwam vrijdagavond al langs om de Hubkes in te zegenen. Zesduizends stuks lagen al klaar in de bakkerij, klaar voor de verkoop. Zaterdag zijn ze de hele dag verkrijgbaar en wie er een paar wil kopen moet snel zijn. Want ze gaan létterlijk als zoete broodjes over de toonbank, weet Angelina van Oers.

Peter en Angelina van Oers hebben sinds vier jaar de bakkerij aan de Antwerpsestraatweg, waar voorheen bakker Van Egeraat gevestigd was. In 2016  namen ze ook de winkel in Het Kompas over. Het echtpaar komt van origine uit Etten-Leur, waar de famile van Peter al generaties lang het bakkersvak beoefent. De Hubkes-traditie is een échte West-Brabantse gewoonte, zegt Angeline. "Elders in Brabant komt het niet zoveel voor als hier en in Zeeland al helemaal niet." De mensen komen ook van heinde en verre om de Hubkes te kopen. Ze kosten 45 tot 50 cent per stuk. "Maar het is ook allemaal handwerk", zegt ze. De broodjes zijn verkrijgbaar in drie varianten: naturel, met anijs en met rozijnen. Ambachtsbakkerij Van Oers gebruikt een eigen recept met een extra ingrediënt. En dat verklappen ze natuurlijk niet. "Dat is wat je noemt het geheim van de bakker", zegt Angelina lachend.

Een levende traditie in Bergen op Zoom

Er zijn vier bakkers in Bergen op Zoom waar de pastoor zélf langs gaat om de Hubkes te zegenen. Peter heeft dat wel eens anders meegemaakt. Zijn vader had in Etten-Leur dertig jaar geleden nog moeite om een priester te vinden die de Hubkes kon zegenen. "Vanuit de gezamenlijke bakkerijen hebben we toen de broodjes naar een klooster gebracht waar ze in één keer werden gezegend." Maar in Bergen op Zoom is er gelukkig geen tekort, aldus het bakkersechtpaar. "Hier leeft de traditie ook echt. Niet alleen onder ouderen maar ook bij de jeugd."

Tekst gaat verder onder video.

Winkels Antwerpsestraatweg en in Het Kompas

De Hubkes van Van Oers worden zaterdag verkocht in de winkels aan de Antwerpsestraatweg en in winkelcentrum het Kompas. En wie zondag de kerkmis in de Lourdeskerk van 't Fort bijwoont, heeft ook grote kans de Hubkes daar tegen te komen. "En dan zijn ze op. Wie ze daarna nog wil, zal een jaar moeten wachten." Maar gelukkig zijn er nog volop ándere feestdagen van 'trakteerheiligen' in aantocht, zoals Sint Maarten (11 november) en natuurlijk Sint Nicolaas op 5 december.

 • Ambachtsbakker Van Oers · Antwerpsestraat 37
  Zaterdag 2 november: 06:00 – 15:00 uur
  Zondag 3 november: gesloten
   
 • Ambachtsbakker Van Oers · Vogelaar 24 (Het Kompas)
  Zaterdag 2 november: 07:00 – 15:30 uur 
  Zondag 3 november: gesloten