De kleinkunstkaravaan bereikt het Bergse culturele veld

BERGEN OP ZOOM – Onze gemeente is rijk aan cultuurleven, van zang tot toneel en van musical tot dans. Maar een kleinkunstclub was er nog niet. Althans, tot voor kort dan. Daar heeft Stichting BAM verandering in gebracht. Vrijdag speelt het gezelschap een debuut voor publiek, met de voorstelling Karavaan.

Als het goed is wordt het die avond goed weer, denkt en hoopt voorzitter Sandra Weijts. Niet onbelangrijk want de karavaan belandt in het bos van Samarbete, bij de Halsterse scouting. Het tekent meteen een deel van waar BAM voor wil staan. Zo min mogelijk geijkte paden, zo veel mogelijk net even anders. Of liever nog: écht anders. De eerste voorstelling bestaat grotendeels uit Nederlandstalige liedjes uit de pop en cabaretwereld, met geheel nieuwe en speciaal hiervoor gemaakte arrangementen.

Een prettig toeval

Er strandt vrijdagavond, als het ware per ongeluk, een clubje passanten. Precies op de plaats waar het publiek zich bevindt. En laat er nou óók nog een combootje staan, bestaande uit een elektrische piano, bas en percussie. Dat komt goed uit want de hoofdrolspelers hebben allemaal een verhaal, dat ze illustreren met liedjes. Van uitgesproken vrolijk en komisch tot zeer ernstig en mogelijk zelfs verdrietig, het komt allemaal voorbij. Daartussen scenes en tekst die de gezongen verhalen met elkaar verbinden. De karavaan komt dus niet vast te zitten in los zand, als het goed is.

Samen op pad

Het plan om kleinkunst in Bergen op Zoom een plek te geven komt van Evelien Hoogeveen en Roy Franssen, legt BAM-voorzitter Weijts uit. Het idee is om, binnen de kaders van die zeer brede theatervorm, steeds nieuwe dingen te proberen. “Er is veel ruimte dus voor de eigen inbreng van de spelers. We proberen vooral ook veel met en van elkaar te leren, om ons zo te ontwikkelen en elkaar uit te dagen. Samen groeien en ontdekken, dat is het idee.”

Wie vrijdagavond deelgenoot wil zijn van die eerste ontdekkingstocht, kan nog tickets bestellen via de website van Stichting BAM.

  • Voorzitter: Sandra Weijts
  • Regie: Roy Franssen
  • Spelers: Evelien Hoogeveen, Lonneke van Broekhoven, Marieke Verkamman, Marit van Reijen, Marcel van As, Jos Groffen, Koen Van Dongen
  • Choreografie: Brigit Fasen
  • Muzikaal leider, arrangementen, piano: Erwin Leijs
  • Percussie, artistiek assistent: Arnold Zoutman
  • Bas: Arno Kuijpers