De Maagd is 25… en weer zo goed als nieuw

BERGEN OP ZOOM – Een kwart eeuw. Zo lang bestaat schouwburg De Maagd, vandaag op de kop af. En dat moet gevierd worden, ook omdat de theaterzaal deze zomer een ingrijpende renovatie heeft ondergaan. De verf  is nauwelijks droog en de splinternieuwe zetels voelen wat onwennig aan. Maar daar hebben de bezoekers zondagmiddag weinig last van. De zaal gaat letterlijk los als vedette Berget Lewis haar daverende soul-repetoire door de microfoon laat schallen. "Sing Hallelujah!", weerklinkt het nummer van Dr. Alban.  En zo geschiedde…

Het heeft maar een haar gescheeld, of schouwburg De Maagd had niet bestaan. Eind jaren '80 zat de toenmalige Bergse gemeentepolitiek in de maag met de onlangs vrijgekomen katholieke kerk. De plannen voor de sloop lagen al op tafel. Met het wegruimen zou er een passage komen die de Lindenbaangarage verbond met de binnenstad. Uiteindelijk was het te danken aan de inspanningen van toenmalig burgemeester Pieter Zevenbergen, gevoed door de vele protesten vanuit de samenleving tegen de sloop, dat het voormalige godshuis werd omgebouwd tot cultuurtempel. The show must go on… op 30 augustus 1990 was de feestelijke opening van de nieuwe Stadsschouwburg.

Nu, zondagmiddag 30 augustus 2015, is De Maagd niet meer weg te denken uit het Bergse straatbeeld en uit de samenleving. Leden van de BOV zingen het openingsnummer. 'Het theater, het staat er, het is klaar', klinkt het op de melodie van Ethel Merman's musicalklassieker 'There's no business like showbusiness'.

Angela en Berget

De door de wol geverfde artiesten Angela Groothuizen en Berget Lewis geven een daverend optreden. Angela vertelt tussen de muzieknummers door hoe het is om als artiest op het podium te staan en van stad naar stad het land door te trekken. "Het publiek is als een insect", zo parafraseert Angela de woorden van theater-grootheid Pierre Bokma. "Een gigantisch insect dat de artiest vanuit de duisternis aanstaart, klaar om je te verslinden." De beeldspraak is tekenend voor de onverbiddelijkheid van het theaterpubliek: wie op het podium staat wordt door de toeschouwers óf omarmd, óf genadeloos afgerekend als er geen 'klik' is. En in historische steden als Bergen op Zoom, waar cultuurbeleving in het DNA van de inwoners zit, is die klik er vrijwel altijd.

'Voetjes van de vloer'

Dat die 'klik' er ook is, wordt duidelijk bij het optreden van Berget Lewis. Met een krachtig stemgeluid zingt ze bekende nummers van onder anderen Whitney Houston en Tina Turner. "Bij het volgende lied gaan de voetjes van de vloer", roept ze door de microfoon. En inderdaad, de zaal staat op en het publiek gaat letterlijk los, dansend en springend. "En ik maar denken dat er hier in Bergen op Zoom niet gedanst kan worden, daar moet ik even op terugkomen", grapt Berget. Met een stevig applaus, dat meerdere keren te horen is deze middag, nemen de aanwezigen afscheid van de zangeres.

Jubileum-activiteiten

De komende maanden wordt nog uitvoerig stilgestaan bij het jubileumjaar, met diverse optredens en activiteiten. Voor meer informatie, kijk op: www.demaagd.nl

Tekst: Han Verbeem
Foto's: Hans-Jorg van Broekhoven

Voor de fotoreportage van de opening, kijk hier