Voorlopig geen Koningin Máximastraat of Koning Willem-Alexanderplein?

BERGEN OP ZOOM – In Bergen op Zoom worden geen nieuwe straatnamen meer vernoemd naar bestaande personen of bedrijven. Dat schrijft het college van B&W in een beantwoording van vragen van GBWP. "De huidige koers bij de selectie van straatnamen is, om geen levende personen toe te laten", stelt het college in de brief. B&W zien geen aanleiding om hierop 'aanvullend beleid' te maken. Daarmee lijkt het uitgesloten dat Bergen op Zoom op korte termijn bijvoorbeeld een Koning Willem-Alexanderplein of een Koningin Máximastraat zal krijgen.

De vragen van GBWP-raadsleden Evert Weys en Aydin Akkaya waren gericht op de mogelijke verkoop van nieuwe straatnamen aan personen of bedrijven. De lokale politici willen dit najaar hierover een debat in de raad maar daar voelt het college weinig voor. Want, zo is in het antwoord te lezen: het voordragen van suggesties voor straatnamen is nu al mogelijk, bij de adviescommissie Naamgeving. De 'spelregels' zijn echter zó streng dat het vrijwel onmogelijk is om een straat naar bestaande personen te vernoemen. Ook bedrijven zijn uitgesloten: "Dit vanwege het afbreukrisico als partijen later negatief in de publiciteit komen vanwege strafbare feiten of andere maatschappelijk niet gewenste activiteiten." Daarbij noemt het college het voorbeeld van de recente bankencrisis.

Fotobijschrift: Een Koningin Máximastraat, zoals in Nieuwegein? Het is nog maar de vraag of het voorlopig zover komt. De gemeente Bergen op Zoom vernoemt géén straten naar levende personen, zo schrijft het college in antwoord op vragen van GBWP (foto: gemeente Nieuwegein).