De transfers van Ton: raadsleden die overstapten

BERGEN OP ZOOM – Woensdag stapt raadslid Erik Verbogt per direct over van Lijst Linssen naar het CDA, waarmee de fractie van LL een zetel verliest: van 5 naar 4. Het vertrek zorgt voor commotie bij Lijst Linssen en politiek voorman Ton Linssen ziet de overstap als 'verraad' en voelt het als 'een messteek in de rug'. Maar is het verwijt wel geheel terecht? Opmerkelijk genoeg is het juist Lijst Linssen geweest, die in het verleden openstond voor het opnemen raadsleden van andere fracties. Zo kon de fractie van Lijst Linssen groeien van 7 naar 11 zetels in twee jaar tijd. Een overzicht van opmerkelijke transfers van de laatste tien jaar:

Januari 2007: SP'er Roel Tepper zegt niet meer te kunnen functioneren bij de Socialistische Partij en stapt over naar Lijst Linssen.

Juni 2007: Raadslid Stan van Pul stapt naar Lijst Linssen over vanuit de politieke groepering WIJ. Van Pul was eerder lid van GBWP, en volgde oud-wethouder Jan van de Water bij diens vertrek uit deze partij in 2005. Van de Water en Van Pul richten vervolgens WIJ op; later werd Van de Water lijstduwer bij de BSD.

Januari 2009: Lijst Linssen neemt de volledige fractie van Groepering Leefbaarheid over; raadslid Wout Huygens en duo-raadslid Wim Buijs schuiven aan in de raadsbankjes. Wim Buijs is later naar GBWP gegaan. Leefbaarheid-politici Gerard Akkermans en Gerard Nefs waren al eerder tot de fractie van Lijst Linssen toegetreden.

September 2009: Margreet van Kemenade treedt toe tot Lijst Linssen. Van Kemenade was fractievoorzitter van de VVD maar een kortstondige uitstap naar Trots op Nederland (TON) zorgde voor een breuk met de liberalen. Nadat ze aanvankelijk een éénmanspartij begon nam ze uiteindelijk haar zetel mee naar een andere Ton, namelijk Ton Linssen.

Overige wisselingen binnen de Bergse politiek

Transfers van raadsleden naar andere partijen, zoals de overstap van Erik Verbogt naar het CDA, zijn in Bergen op Zoom niet ongebruikelijk. Zo begon Aydin Akkaya (GBWP) zijn politieke loopbaan bij GroenLinks, ging vervolgens met een eigen lijst de verkiezingen in, sloot zich daarna aan bij de PvdA waar hij na twee jaar als zelfstandig raadslid weer vertrok om uiteindelijk bij GWBP vicefractievoorzitter te worden. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 heeft Gonnie Andreas (SP) in december 2013 haar éénmansfractie omgevormd in de Solidariteits Partij en brak daarmee met de landelijke SP. Deze 'nieuwe SP' heeft de verkiezingen niet gehaald. De huidige fractie van de BSD bestaat voor een deel uit ex-PvdA'ers (oud-wethouder Piet van den Kieboom, oud-afdelingsvoorzitter Peet Bakx) en recentelijk maakte duo-raadslid Auri Peters de overstap van D66 naar de BSD. De BSD-voorman Louis van der Kallen heeft zijn politieke wortels zelf liggen bij DS70, een landelijke afsplitsing van de PvdA. Tenslotte Ton Linssen: ooit begonnen bij de BSD begon Ton in 1990 zijn eigen lijst. Het 25-jarig bestaan van Lijst Linssen wordt deze maand gevierd.