Demonstranten verstoren opening moskee Wattweg

Demonstranten uit het Rif-gebied willen dat de nieuwe El-Feth moskee aan de Wattweg niet de Marokkaanse vlag draagt; dit vanwege de politieke situatie in het Rif-gebergte. (Archieffoto: Pixabay)

BERGEN OP ZOOM – Tijdens de officiële ingebruikname van de nieuwe El-Feth moskee aan de Wattweg, is het zaterdag korte tijd tot een conflict gekomen met demonstranten. Een groep van enkele activisten uit onder meer België demonstreerde bij de hekken tegen de politieke situatie in het Rif-gebergte. Deze regio staat onder militair toezicht van de Marokkaanse centrale regering en de inwonders zouden volgens de demonstranten onderdrukt worden. De actievoerders eisten dat de Marokkaanse vlag van de nieuwe moskee zou verdwijnen.

Zaterdagmiddag was de feestelijke ingebruikname van de moskee van de Marokkaanse gemeenschap in Bergen op Zoom. De openingsplechtigheid werd bijgewoond doort tal van gasten en diverse lokale politici, waaronder burgemeester Petter die het lint doorknipte en het gebouw daarmee officieel in gebruik heeft gesteld. De redactie van KijkopBergenopZoom behoorde niet tot de genodigde media die verslag konden doen van de gebeurtenis. Naar verluid zou de opening verricht worden door de Marokkaanse consul, maar deze is uiteindelijk niet naar Bergen op Zoom gekomen. 

Verhuizing vanuit Oude Stationsstraat

De Marokkaanse moskee was aanvankelijk gevestigd aan de Oude Stationsstraat maar het onderkomen was lange tijd te krap en verouderd. Uiteindelijk is gekozen voor nieuwbouw aan de Wattweg. De bouw heeft lange tijd geduurd, omdat de Marokkaanse gemeenschap de nieuwbouw zelf heeft bekostigd. Een deel is via crowdfunding gefinancierd. De nieuwe moskee bevat behalve de gebedsruimte ook voorzieningen voor onder meer scholing en sociale activiteiten.