Column: Welke superheld komt ons eigen Gotham bevrijden?

Volkan wacht met smart op de superhero die onze gemeente komt redden. Hij wil er zelfs een speciale poster voor ophangen…

 

Welke superheld komt ons eigen Gotham bevrijden?

Om inspiratie op te doen voor mijn lessen maatschappijleer en mijn columns wandel ik graag door onze mooie stad om naar mijn eigen gelanterfanter te luisteren. Nadat ik als een goudvis drie rondjes had gelopen over onze kersverse Zoomdam, waar ik tevergeefs zocht naar de infrastructurele logica, wandelde ik iets verderop langs onze nieuwbouwwijk met uitzicht op het Manhattan van containers. Toen even langs de villa’s naast de Kiek in de Pot, een soort Beverly Hills of Berrege, en als ‘grande finale’ een bak koffie in onze bruisende binnenstad, waar maar liefst drie hele gezinnen in de winkelstraten op zoek waren naar een winkel zónder verbleekte ‘te huur’ posters op de ramen.

Door: Volkan Tasdan

Ik waande me in een superhelden stripverhaal en niet alleen qua uiterlijk. Wij wonen nu eenmaal in een stad met grote verschillen in status en welbevinden, die op het punt staat in elkaar te storten. Ook vanwege de opstapeling van problemen en wanorde. Geduldig wacht men hier op een superheld die de boel komt redden. Het moet dan wel een gratis superheld zijn want als ik wethouder Stinenbosch moet geloven zitten wij financieel aardig in de shit.

Maar, als een soort superwoman, weet de wethouder zeker dat wij met onze 240 miljoen euro schulden niet onder financiële curatele komen te staan. Niet omdat zij haar superkrachten heeft ingezet maar omdat onze wethouder onderzoek heeft gedaan en als een echte heldin de bevolking niet onnodig bezorgd wil maken. Louis van der Kallen is als een soort professor Barabas iets pessimistischer. Deze superheld, die onderzoek doet voordat hij met conclusies smijt, is er een beetje klaar mee. Het geld is op, artikel 12 is slechts een kwestie van tijd, wakker worden superwoman!

Gelukkig kwam Evert Weys als een soort Thor tussenbeide. Hij sloeg met zijn hamer en wilde onze schuld reduceren door de kosten voor het organiseren duurder te maken. Superwoman en Barabas konden Thor echter niet verstaan. Het geschreeuw van d’n Ullek, Ton Linssen, belemmerde terecht deze chaotische conversatie. Hij is de enige superheld die echt durft te zeggen wat veel mensen denken. Zijn inzet tegen de extreme reclamebelastingen, het idee voor het invoeren van een pasjessysteem voor het zwembad… Ton is een Hulk met daadkracht maar zijn collega’s doen er weinig mee, geen wonder dat ie er groen van wordt. De groene held voelde een hand op zijn schouder van een man die daarna zijn shirt openscheurde, waarop de letter J op zijn borstkas verscheen. Superman Jacobs begreep de Hulk volkomen. Met zijn charismatische glimlach deelde hij mede dat we alles op zijn tijd zullen oplossen. Jong en ambitieus, zoekend naar balans.

Welke superheld er ook daadwerkelijk zijn of haar superkrachten gaat gebruiken maakt mij niet echt uit. Of het degene is die keihard alle krachten direct wil inzetten, de vuurspuwer of de vredestichter; onze burgers verdienen eerlijkheid en duidelijkheid. Dit bereiken we vooral met daadkracht, daarom zal ik na mijn volgende wandeling een poster van de Hulk ophangen in mijn slaapkamer, totdat Superman de balans weer heeft doen terugkeren.

Columns, rubrieken en blogs betreffen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per se onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag 'geprikkeld' door columnisten, gastschrijvers, analisten en bloggers. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.
Redactie KijkopBergenopZoom.nl