Digitaal vergunningensysteem parkeren komt er aan

BERGEN OP ZOOM – Het moet eenvoudiger, efficiënter en kostenbesparend worden, het nieuwe parkeerbeheersysteem. In mei gaat het eerste deel van de ruim 5000 vergunninghouders om, in juni de rest. Iedereen zal zich eenmalig opnieuw moeten inschrijven met een DigiD. Wethouder Yvonne Kammeijer heeft sinds het vertrek van haar voormalige collega Ton Linssen ook Parkeerbeheer in haar portefeuille en presenteerde vandaag de nieuwe plannen.

Er zijn straks in en om het centrum nog vier zones, te weten Centrum, Noord, Zuid en het gebied achter het station. Natuurlijk blijft ook rond het Bravis Ziekenhuis een vergunningensysteem gehandhaafd maar dat gebied wordt niet anders ingedeeld. De grote verandering qua parkeermogelijkheden geldt voor de bewoner van de binnenstad. De gebieden waarin zij mogen staan worden groter. Vergunninghouders binnen de ring mogen voor Noord of Zuid kiezen als uitvalszone, wanneer er in het centrum geen plaats is. Ze dienen dit vooraf aan te geven. Hierin wordt geen onderscheid gemaakt in vergunningen voor particulieren of voor bedrijven en organisaties. Er volgt na de Vastenavond een brief met folder, waarin alles uitgebreid wordt uitgelegd. Tevens is er een nieuwe website gelanceerd waarop mensen voortaan veel zelf kunnen regelen: www.parkerenbergenopzoom.nl

Online, app en nieuwe servicebalies

Parkeerbeheer wil stimuleren dat mensen aanvragen en wijzigingen zo veel mogelijk online insturen. Betalen doe je dan via iDeal of een creditcard. Er komt echter aan de Coehoornparkstraat ook een nieuw kantoor met een tweetal servicebalies, waar mensen terecht kunnen die echt digibeet zijn of er anderszins niet uit komen. Tevens komt er een app waarmee het meeste is te regelen. Zo kunnen bezitters van twee auto's zelfs van kenteken wisselen, via die app of de site. Er mag er altijd maar één op die vergunning in het betreffende gebied staan overigens, Wie toch twee of meer auto's wil kunnen parkeren zal extra vergunningen aan moeten vragen. Vooralsnog blijven de kosten gelijk, wel lopen jaarabonnementen voortaan van april tot april. Of van mei tot mei, afhankelijk van waar je parkeervergunning geldt. Na de zomer moeten ook zaken als kraskaarten voor bezoekers, ontheffingen en parkeren voor gehandicapten zijn omgezet naar het nieuwe digitale systeem.

Controlevoertuig

De controleurs gaan gedeeltelijk uit het straatbeeld verdwijnen. Er komt een controlevoertuig met scanmogelijkheden. Dat rijdt geregeld door de betreffende zones en leest kentekens uit. Wanneer de systemen aangeven dat een gescand kenteken ergens niet hoort te staan of er niet voor is betaald, komt alsnog een controleur ter plaatse poolshoogte nemen. Die beslist of er beboet dan wel ingegrepen moet worden. Of dit controlevoertuig een scooter dan wel auto wordt, hangt mede af van wat buurtgemeenten doen. Bergen op Zoom is nog met hen in conclaaf. Zo'n voertuig zou prima in meerdere plaatsen dienst kunnen doen, is de achterliggende gedachte.