DJ Jean voor het eerst op het podium van 90s No Limits

INGEZONDEN MEDEDELING (bewerkt door de redactie)

BERGEN OP ZOOM – Het is dit jaar extra feest bij het Bergse dance-event 90s No Limits, aan de Boulevard. “Voor de negende editie is het ons gelukt om DJ Jean op het podium te krijgen. Daar zijn we trots op!”, zegt organisator René Hopmans.

DJ Jean reist de hele wereld over en komt op plekken waarvan velen alleen maar kunnen dromen. Hij beleefde zijn ultieme doorbraak in de jaren ‘90. Binnenkort staat de dj voor de eerste keer op 90s No Limits in Bergen op Zoom.

Iconisch

Ieder jaar komt er steevast een trouw publiek af op 90s No Limits aan de Boulevard. Wat maakt het dat deze muziekgenre zo populair blijft? DJ Jean heeft wel een verklaring. Hij vindt dat de dj’s en het publiek van de jaren ’90 iets iconisch hebben neergezet. Er gebeurde toen veel voor de eerste keer, vertelt hij, onder meer doelend op het dagen en nachten aaneen feesten maar ook op de opkomst van de eerste dancefestivals als Mysteryland en Dance Valley. De dj snapt dat mensen met een zekere nostalgie verlangen naar die tijd en sfeer.

Stevige line-up

Dit jaar staat er weer een stevige line-up op 90s No Limits. Naast DJ Jean komen onder meer Hilco Slik, Jeroen Post, Twenty 4 Seven, 2 Brothers on the 4th Floor, The Darkraver en niemand minder dan Paul Elstak het podium op. René Hopmans: “Het festival krijgt dit jaar weer een compleet nieuwe uitstraling. Dit zien bezoekers terug in de aankleding van het podium, de bars, het entertainment en danseressen. Eén keer per jaar brengen wij het gevoel van de jaren ’90 weer helemaal terug naar Bergen op Zoom.”

90s No Limits vindt plaats op zaterdag 18 mei van 19.00 tot 01.00 uur, aan de Boulevard. Er zijn nog losse tickets verkrijgbaar via www.90snolimits.nl.

Afbeeldingen: Focus Events

Namens de organisatie hielden Natascha Droste en Rosanne Langenberg een interview met DJ Jean. Dat kun je hieronder integraal lezen:

DJ Jean draait voor de eerste keer op 90s No Limits

‘Wij dj’s en wij publiek van de jaren ’90 hebben iets iconisch neergezet’

Hij reist de hele wereld over, komt op plekken waarvan wij alleen maar kunnen dromen en beleefde zijn ultieme doorbraak in de jaren ‘90. We hebben het natuurlijk over niemand minder dan DJ Jean. Binnenkort staat hij voor de eerste keer op 90s No Limits. Wij spreken de dj over de nostalgie van de jaren ‘90, zijn ultieme hoogtepunten en hoe het is om voor dit publiek te draaien.

Waar heb jij je ultieme doorbraak in de jaren ‘90 aan te danken?

DJ Jean: “Dat was niet een specifiek moment, meer een evolutie dan een revolutie. In de jaren ’90 was ik tien jaar lang de house dj in de meest bekende discotheek uit die tijd, de iT in Amsterdam. Uit de hele wereld kwam daar publiek op af, vanuit Rusland, Amerika, China. Daar heb ik elke vrijdag en zaterdag gedraaid, en mijn basis gelegd voor grote naamsbekendheid in Nederland en rest van de wereld. Daarna ging ik zelf platen maken en stond ik als eerste club dj op de nummer één in de Top-40 met mijn houseplaat The Launch. Dat was uniek!”

Jij pakt het podium op verschillende ’90 feesten door het land. Wat maakt het dat deze muziekgenre zo populair blijft?

“Wij dj’s en wij publiek van de jaren ’90 hebben iets iconisch neergezet. In de jaren ’90 gebeurde alles voor de eerste keer: recreatief drugsgebruik, drie tot vijf nachten per week op stap, de opkomst van de eerste dancefestivals als Mysteryland en Dance Valley. De muziek, het uitgaansleven en alles eromheen was een revolutie. Mensen die toen uitgingen, dan heb ik het over dertig tot vijftig jarigen, die hebben echt iets in gang gezet waar mensen nog steeds op terugkijken. Ze hebben iets unieks neergezet. Iedereen praat nog steeds over die tijd en hoe geweldig dat was. Het is nu allemaal wat braver, met veel Nederlandstalige rap en dat geeft een heel andere sfeer en beleving. Nostalgie is altijd leuk, maar zeker naar de jaren ‘90 waarin zoveel bizarre dingen gebeurde. Daar verlangen mensen nog steeds naar terug. Dat is nu ook overgebracht naar de jongere generatie, die vinden dat nu ook prachtig. Het is geen hype meer, maar iets waar mensen naartoe blijven verlangen. Al die aspecten hebben voor iets heel bijzonders gezorgd en daardoor blijft de jaren ’90 zo populair!”

Wat was jouw ultieme hoogtepunt van de jaren ‘90?

“Het was één groot hoogtepunt, alles wat er gebeurde! Het was heel bijzonder dat ik een nummer één positie in Nederland bereikte met The Launch. Toen die plaat de wereld in ging, werd het ook een nummer één hit in Frankrijk en Engeland. Dat was een enorm hoogtepunt en ongekend voor die tijd! Ook heel bijzonder was mijn eigen Madhouse stage op Mysteryland en Dance Valley. Daar draaide het concept op en was zo succesvol op deze festivals, dat was wel een dingetje. En natuurlijk vijf jaar achter elkaar op Sensation staan, dat is ook nogal wat. Zo’n festival dat later de hele wereld overging, dan ben ik trots dat ik zolang de headliner mocht zijn.”

Je staat al zo lang in de schijnwerpers, hoe is het om te leven als beroemde dj?

DJ Jean: “Het kan niet beter eigenlijk! Ik ben al heel jong bekend geworden, toen ik een jaar of 22 was. Wat het uniek maakte: ik was de eerste house club dj die landelijke bekendheid kreeg. Die nieuwswaarde zat daarin. Daardoor kreeg ik mijn eigen radioshow en nog meer bekendheid door tv-programma’s. Je basis als bekende Nederlander is dan zo groot en daar kun je heel lang op voortborduren. Om door het leven te gaan als beroemde dj is geweldig! Ik heb de hele wereld gezien, veertig verschillende landen, en tournees gedaan op plekken waar je graag wil zijn. Wekenlang on tour in Australië, Amerika en Rusland. Ik doe nog steeds wat ik leuk vind en ik verdien er geld mee. Als je het hoogste niveau bereikt, is dat natuurlijk een droombaan. Ik geniet daar nog elke dag van en voel me bevoorrecht.”

Hoe is DJ Jean in het dagelijks leven?

“Dan ben ik eigenlijk een stuk rustiger. In het weekend ben ik opstandig en rebels, dat hoort er een beetje bij. Door de jaren heen ben ik dat als een soort circus gaan zien, daar hoort een bepaalde houding bij. Een bepaalde gekkigheid. Maar doordeweeks ben ik relaxt, eet ik gezond, ga ik naar de sportschool en drink ik veel water.”

Hoe is het om als dj een hele tent vol mensen op z’n kop te zetten?

“Dat is geweldig! En zeker niet vanzelfsprekend als je al zolang draait. Ik heb echt mazzel met de populariteit van de jaren ’90, hoewel ik ook op veel feesten draai met voornamelijk nieuwe muziek, dat ik dit overal kan en mag blijven doen. Vaak voor volle zalen. Na al die jaren ga ik dat steeds meer waarderen. Het is niet meer vanzelfsprekend. Als je jong bent, dan leef je in een bepaalde roes. Nu zoveel jaar later besef en realiseer je meer wat je mag en kan doen. Dat dit je baan is waar je geld mee verdient en dat is fantastisch!”

Hoe kijk je uit naar ’90 No Limits in Bergen op Zoom?

“Dit schijnt echt een feest te zijn waar mensen ruim van tevoren naar uitkijken. Als het zo’n hype is, dan is het als dj superleuk om daar te draaien. Als je binnenkomt en mensen hebben er echt veel zin in, dan heb je de helft al gewonnen. Dat werkt aanstekelijk!"