Docent Aventurijncollege belaagd door agressieve leerlingen (15 en 16 jaar)

(Tekst: Han Verbeem, foto: Google Maps)

BERGEN OP ZOOM – De schrik zit er goed in bij het Aventurijncollege. Donderdag is een docent aangevallen door vier leerlingen van 15 en 16 jaar. De groep zou vóór de pauze zijn aangesproken door de leerkracht op hun gedrag. De kwestie zou zijn geëscaleerd, waarbij de jongeren doelgericht de docent zouden hebben opgewacht en aangevallen. Dat ging met grote fysieke agressie. Vrijdag was de school gesloten, behalve voor leerlingen en leerkrachten die over het incident wilden praten. De leerkracht maakt het nu volgens de school 'naar omstandigheden goed'.

Het viertal is opgepakt door de politie maar de jongeren konden vrijdag alweer naar huis. Wel zullen ze zich voor het OM voor hun gedrag moeten verantwoorden en dan zal duidelijk worden of ze er met een taakstraf vanaf kunnen komen, of doorverwezen worden naar de kinderrechter. Op school zijn ze voorlopig "even niet welkom", zo laat Mehlika Schopen namens het Aventurijncollege weten. "Hier is een grens gepasseerd."

Donderslag bij heledere hemel

Schopen is woordvoerder van de Koraal Groep, de instelling voor speciaal onderwijs waartoe het Aventurijncollege behoort als onderdeel van Het Driespan. De school biedt vmbo-onderwijs voor jongeren die te maken hebben met psychische en sociale problematiek. Voor het Aventurijncollege komt het voorval van donderdag "als een donderslag uit de heldere hemel", zegt Schopen. "Het is de allereerste keer dat we dit hebben meegemaakt, waarbij jongeren een gecoördineerde aanval met fysiek geweld hebben uitgevoerd." Dankzij snel ingrijpen van omstanders, waaronder collega-docenten en leerlingen, kon voorkomen worden dat het slachtoffer lichamelijke verwondingen opliep.

Geen verleden met agressie en geweld

Geen van de vier jongeren zou in het verleden ooit te buiten zijn gegaan aan dergelijke extreme vormen van agressie, fysieke intimidatie of geweld. "Althans niet voor zover ons dat bekend is. Er was voor ons geen aanleiding om dit gedrag te vermoeden en we hebben het dan ook niet zien aankomen." Volgens Schopen doet het Aventurijncollege alle moeite om zowel de docenten als de leerlingen een veilige omgeving te bieden en het voorval zal uitvoerig geëvalueerd worden. Mogelijk worden de veiligheidsprotocollen op school bijgesteld. Deze week is de school nog gesloten vanwege de herfstvakantie, die vandaag in de regio Zuid is begonnen. Wel blijft tijdens de vakantie slachtofferhulp beschikbaar voor leerlingen en medewerkers.