Doe de Markiezaten Cyberchallenge

In 2021 bedroeg de schade door cybercriminaliteit voor Nederland 10 miljard euro en de verwachting is dat dit in 2022 met 40% toeneemt. Dat komt neer op 1000 euro per inwoner per jaar. Dit betekent dat iedereen er al last van heeft en dat dit alleen maar erger wordt. Toch ervaren veel mensen dit nog niet, omdat cybercrime niet goed zichtbaar is. Mensen voelen zich niet bedreigd, omdat ze denken niets van waarde te hebben of denken dat ze een veilig wachtwoord en antivirus programma hebben. Om de inwoners bewuster, weerbaarder en veiliger te maken, lanceren de samenwerkende Markiezaatgemeenten in de Week van de Veiligheid de Cyberchallenge.

Marleen Sijbers, burgemeester van Tholen en kartrekker district Markiezaten aanpak cybercriminaliteit, zegt: “Als burgemeesters van de samenwerkende Markiezaatgemeenten delen we onze zorgen als het gaat over cybercriminaliteit. Een probleem dat groter is dan drugs en inbraak. Iedereen kent wel iemand die het slachtoffer is geworden van cybercriminaliteit of heeft er zelf mee te maken gehad. En deze criminelen worden steeds slimmer. Een mailtje of website is soms bijna niet van echt te onderscheiden. Door het aanbieden van deze online trainingen hopen we onze inwoners toe te rusten om cybercriminaliteit te herkennen. Zo maken we met elkaar onze omgeving een stukje veiliger.”

De Cyberchallenge is een serie met korte gratis online trainingen voor alle leeftijdsgroepen. Met behulp van korte video’s en uitleg wordt verteld hoe jij de zes meest voorkomende dreigingen kunt voorkomen, bestrijden en wat je moet doen als je getroffen wordt. De thema’s die behandeld worden zijn: malware, phishing, ID fraude, neppe websites, afpersing en ransomware. Via Markiezaten Challenge registreer je je account en kan je aan de slag. Volg een van de thema’s of doe een online test om te testen hoe cyber-proof jij bent! Deze challenge blijft de komende jaren beschikbaar voor iedereen en wordt naarmate de tijd uitgebreid met nieuwe trainingen.

Burgemeester Frank Petter vindt het belangrijk dat iedereen op de hoogte is van deze e-learnings.. “Zowel jong als oud kan namelijk te maken krijgen met deze criminaliteit. Daarom roep ik u op om deze trainingen samen met uw naasten te volgen. Ook gaan we zorginstellingen, wijkcommissies en scholen op de hoogte brengen van deze challenge. Zo worden we ons sneller bewust van de gevaren van cybercriminaliteit.”