Draadloos systeem voor stadsgidsen SBM

BERGEN OP ZOOM – Voortaan zijn de gidsen van Stichting Bezichtiging Monumenten niet meer alleen letterlijk goed te volgen, ze zijn ook veel beter te verstaan. Dankzij een schenking van Eugenie Daniëls en wijlen haar man Piet kon een systeem worden aangeschaft waarmee de gidsen draadloos contact hebben met de deelnemers van een rondwandeling.

Het was natuurlijk wel altijd een heel knus gezicht, zo'n groepje dat om een gids heen schurkte om maar niets te missen, maar het gaf deelnemers minder gelegenheid om rond zich heen te kijken. Door lawaai op straat ging bovendien toch nog wel eens wat informatie verloren. Met het slimme zendertje en de bijbehorende ontvangers wordt het allemaal een stuk relaxter en is een gids zelfs op enige afstand nog goed verstaanbaar. SBM is dan ook erg blij met de aanwinst. Zelf had de stichting er de budgetten niet voor.

Einde aan de stemverheffing

Toen hij nog leefde was Piet Daniëls zelf ook een enthousiaste en deskundige SBM-gids, die veel van zijin stad hield en er graag en goed over vertelde. Zo'n gidssysteem aan de stichting schenken was zijn wens en zijn partner Eugenie deelde die onmiddelijk. Voorzitter Ad Segers is blij met het nieuwe systeem en ook de gidsen zien de voordelen ervan in. Ze moeten alleen gaan leren om hun stemmen niet meer te verheffen en in plaats daarvan de achterblijvers -die het tóch wel horen- bij de groep zien te houden.