Dweilen laten zich weer van creatiefste kant zien

BERGEN OP ZOOM / KRABBEGAT – Het was druk als vanouds, in de straten van het Havenkwartier, de Moeregrebstraat en op het Beursplein. Vastenavend vierend Krabbegat was massaal uitgelopen om te komen ontdekken wat de dweilen aan acts en straattheater hadden bedacht. Ze werden niet teleurgesteld.

Het is natuurlijk onmogelijk om alles te beschrijven maar een kleine selectie willen we toch wel noemen. Veel waardering was er voor het ‘Lieterèèr Geneuzel’ op de Dubbelstraat, waar een dakdichter uit een klein zolderraam de meest onbegrijpelijke maar zeer poëtische teksten declameerde. Toen de man zijn microfoon uitviel en hij het op eigen kracht volhardde was het applaus daverend en welgemeend.

Draai van de Kaai

Op de hoek, in de smalle Havenstraat, werden ‘bekakte’ Bergenaren op een wel zeer onwelriekende plee, eeeh… te kakken gezet zeg maar. Wie door wist te schuifelen, met de stroom mee, kwam langs een lezing over neuzen maar ook een dependance van zwembad De Schelp. Op de Kaai onder meer een ‘pop-douwn’ kefee in een kelder en een alternatieve Draai van de Kaai. Publiek werd al dansend in rondjes om een aanjagende Wana gedirigeerd. Ook waren er een paar vissers die hun stekkie misten: “Oezo, De Kaai nie ope!?” Daarmee doelend op het café aan de overzijde, dat vorig jaar de deuren sloot.

De neus uit

Meer verdriet, of beter gezegd: chagrijn, was te vinden in de Moeregrebstraat. Daar stonden twee dweilen bij wie de Vastenavend létterlijk de neus uit kwam. De rode zakdoeken bléven maar komen… Gelukkig ging het er op het Beursplein iets chiquer aan toe. Daar stond de Britse ‘Kwien Mam’ in hoogst eigen persoon op het balkon, al zwaaiend naar het volk onder haar. Af en toe werd ze moe vleide ze haar koninklijke derriere op de reling, waarna als tekst verscheen: IXIT!

Volop leut en creativiteit dus, veel lachende gezichten en interactie. Hele rijen soms voor de grotere acts maar zeker ook waardering voor wie het kleiner en mobiel hield. Het moet vast weer een hele kluif geweest zijn voor de g’eime kemissie…