Een glazen poort voor de Peperbus

Wethouder Anette Stinenbosch en pastoor Paul Verbeek openen het nieuwe glazen portaal aan de binnenzijde van de Peperbus. Volgende foto's: de ingebruikname van het portaal heeft een feestelijk tintje, met een muzikaal optreden van koperblazers en een kop koffie voor de genodigden. (Tekst en foto's: Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – Met een groots gebaar zwaaien de poortdeuren van de Peperbus naar buiten open. Sinds zaterdagmiddag is de Grote Kerk voor het publiek vrij toegankelijk via de doorgang aan de Grote Markt. Dat is mogelijk, doordat bij de ingang een glazen tochtportaal is geplaatst. Maar niet nadat pastoor Paul Verbeek het portaal heeft ingezegend en de Latijnse zegenwens heeft uitgesproken: "Sancta Gertrudis, ostende nobis fons aqua vitae – Sinte Gertrudis, wijs ons de bron van levend water."

Het opvallende ontwerp is van de bekende architect Ad Kil, wiens bureau ondermeer heeft getekend voor de Mozesbrug en de Pompejustoren op fort De Roovere. Met het glazen portaal slaat Kil een nieuwe weg in, en richt zich nu ook op interieurontwerp. De toegangspoort bestaat uit een aantal glazen panelen, die bevestigd zijn aan Gotische houten spanten. In het houtwerk zijn teksten gekerft die betrekking hebben op Gertrudis, de beschermheilige van de kerk én van de stad Bergen op Zoom. 

SBM

De gelijkvloerse ruimte in de Peperbus biedt onderdak aan de gidsen van SBM (Stichting Bezichtiging Monumenten) en Kil heeft voor hen een aantal zitmeubelen ontworpen, in dezelfde stijl als die van het portaal. Zowel de toegangsruimte als de Grote Kerk zelf zijn kostenloos toegankelijk voor bezoekers, alleen aan de rondleidingen zijn kosten verbonden. De kapel aan de linkerzijde van de poortingang -nu nog een bezinningskapel- krijgt de functie van dagkerk voor de regulieren zondagsdiensten, zo legt parochievoorzitter Jan van Wijk uit. Dat is zowel uit kostenbesparing als om praktische reden; de grote kerkzaal wordt steeds vaker voor andere doelen gebruikt.

Geld gereserveerd

De bouw van het tochtportaal heeft de gemeente 110.000 euro gekost. Het benodigde geld was al enige tijd hiervoor gerserveerd, en dat is maar goed ook – zo moet wethouder Anette Stinenbosch toegeven. "Als we nu het bedrag in de begroting hadden moeten vrijmaken, in de huidge tijd met alle tegenvallers die de gemeente te verwerken heeft, dan was dat een stuk lastiger geworden." De gemeente Bergen op Zoom is als 'huisbaas' verantwoordelijk voor de kosten van bouwkundige ingrepen; zowel de toren van de Peperbus als de Grote Kerk zijn gemeentelijk eigendom.

Video: architect Ad Kil vertelt over het ontwerp van het tochtportaal.