Een restauratieproject voor de liefhebber met veel vrije tijd

BERGEN OP ZOOM / STEENBERGEN – Veel, heel veel bezoekers heeft Mark van der Est al gehad op zijn advertentiepagina's. Hij is de verkoper van de Pèèrse Liemesien die momenteel te kop staat op internet. "Zowat een jaar geleden heb ik die gekocht van de Stichting Vastenavend." Maar het restaureren van deze Cadillac Fleetwood uit 1954 blijkt veel tijd te kosten. "Heel veel tijd, en die heb ik niet. Vandaar dat ik 'm maar in de verkoop doe", legt hij uit. Donderdagavond komen de eerste kijkers langs. De wagen staat bij Mark op het erf in Steenbergen; zelf is hij géén Steenbergenaar maar afkomstig uit Halsteren, benadrukt hij.

Jarenlang was deze Pèèrse Liemesien één van de staatsiewagens van de Bergse Stichting Vastenavend. Niet de allereerste échte oer-Pèèrse die al sinds de jaren '60 de Prins en z'n gevolg vervoeren; maar één van de reserves die in de loop der tijd door de Stichting zijn aangeschaft. Twee jaar geleden brak er onverwacht brand uit, gelukkig zonder inzittenden. "Voor de Stichting bleek het niet meer interessant om de schade te herstellen en uiteindelijk is-ie aan mij gegund. Ik mocht 'm overkopen", zegt Mark. En waarom juist aan hem? "Gewoon een kwestie van geluk hebben", lacht hij.

Vervangende onderdelen

Vol goede moed begon Mark aan het herstel. Maar de brandschade bleek ernstiger dan gedacht en vervangende onderdelen zijn schaars. Van her en der kwamen tips binnen. "Zo kreeg ik een telefoontje dat bij de Stoelemat nog een complete achterbank stond; die kon ik daar komen afhalen", vertelt  Mark.  De kussens ervan krijgt de toekomstige koper mee met de wagen. "Die mag hij zelf repareren." De Halsternaar heeft ervoor gekozen de wagen zwart te spuiten. "De paarse kleur moest eraf, dat is zo afgesproken met de Stichting. Bovendien zijn ze destijds in Amerika zo origineel vanuit de fabriek geleverd, ook Elvis had er één in het zwart."

Kandidaat-kopers

De eerste kandidaat-kopers hebben zich inmiddels al bij Mark gemeld. Maar… alleen voor een goede prijs doet hij zijn Cadillac van de hand. "Desnoods hou ik 'm gewoon en doe ik de wagen in de opslag. Het is niet dat ik er per sé van af moet." Hij verwacht echter niet dat hij met de wagen blijft zitten: "Belangstelling genoeg."

Tekst: Han Verbeem

Fotobijschift: De Cadillac Fleetwood uit 1954, nu nog paars, op het erf van Mark van der Est in Steenbergen.