Een rijk gevulde culinaire avond van Heijmans Wijnen en ’t Spuihuis

BERGEN OP ZOOM –  Het is een idee van Jelle Lars Heijmans, eigenaar van Heijmans Wijnen en Heijwine. Hij wil fijnproevers een avond lang op een ontdekkingstocht meenemen, langs door hem geïmporteerde wijnen en bijpassende gerechten. In Rene Vermeulen, voormalig klasgenoot en chef-kok, vond Jelle Lars de perfecte partner. Het resulteerde in de wijn spijs avond die op 24 november wordt gehouden in ‘t Spuihuis.

Om maar meteen met de Oer-Hollandse deur in huis te vallen: de kosten! Voor 85 euro per persoon heb je een all-in avond, die om 18.00 uur begint met champagne en amuses en op z’n vroegst om 23.00 uur klaar is, na de aangeklede koffie. Dan heb je van drie amuses en vijf gangen genoten en zijn er heel wat bijzondere Europese wijnen voorbij gekomen, van rood en wit tot mousserend en een dessertwijn. Wijnen die bovendien exclusief door vinoloog Jelle Lars worden geïmporteerd en dus in de wijde regio nergens anders te vinden zijn. Rene heeft er prachtige gerechten bij bedacht, die helemaal aansluiten bij de gepresenteerde dranken. Beide heren zijn het er over eens: “Het is best een bedrag maar het zal het waard zijn. We gaan echt iets bijzonders aanbieden.”

Ongedwongen genieten

Het wordt een avondvullend programma, met verrassende gerechten en uitgebreide uitleg. Jelle Lars neemt dat laatste op zich: “Ik ga elke wijn toelichten. Dat is één van de redenen van de avond. We willen de passie voor ons vak laten zien, laten proeven en overdragen.” Hij is erg blij dat ‘zijn’ avond hier kan plaatsvinden. “Dit is een restaurant met een gevestigde naam in de regio. Dat past bij wat ik wil presenteren. Ik werk vaker samen met Rene. We hebben dezelfde kijk op kwaliteit en gastronomie, dus dat voelt goed.”

Rene wil alvast wel een tipje oplichten van de sluier, voor wie nieuwsgierig is naar wat hij gaat bereiden: “Misschien wat wild en natuurlijk vlees maar ook vis. Ik denk aan coquilles, oesters en langoustines bijvoorbeeld. In ieder geval gevarieerd in smaken en structuren, avontuurlijk dus en passend bij de wijnen van Jelle Lars. We gaan er een mooie, ongedwongen avond van maken in onze grote zaal.” De jonge ondernemers hebben er zichtbaar zin in.

Kosten voor deze gastronomische all-in avond bedragen €85,- per couvert. Afrekenen geschiedt die avond, na het diner. Vooraf reserveren is noodzakelijk en kan via jelle@heijmanswijnen.nl of via reserveren@spuihuis.nl. Er is slechts een beperkt aantal couverts beschikbaar dus wacht niet te lang.

Foto en tekst: Hans-Jorg van Broekhoven