Eerbetoon aan Toine Maizarac op Boeremaaltijd

Wethouder Annette Stinenbosch met raadleden Corry Damen en Rian Govers (v.l.n.r.) na afloop van de Boeremaaltijd; mét hun koerspetjes als vrouwen aan de kop van het peleton. Foto 2: Voor Louis van der Kallen, het langstzittende raadslid van Bergen op Zoom, is het zijn 33e Boerenmaaltijd als lid van de Kleine Raad. In 1987, het Heerlijkheidsjaar, mocht hij voor het eerst aanschuiven. Destijds was de bijeenkomst nog in de hal van het stadhuis. (Tekst en foto's: Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – Een drukte van jewelste op de Boeremaaltijd in 't Markiezenhof. Op de gezamenlijke bijeenkomst van de Groote Raad (leden Stichting Vastenavend) en de Kleine Raad (gemeenteraad) zijn zaterdagavond de bankjes tot op de laatste plaats bezet. Rij aan rij, lange tafels, met gasten en genodigden. Zo zijn er jubilea te vieren van leden van de ICB: 11, 22, 33, 44 en een enkeling zelfs 55 jaar gaan ze op stap om deur aan deur geld in te zamelen voor de Vastenavend. Ook pastoor Verbeek en dominee Vermeulen krijgen een plaats aan tafel, omdat de Vastenavenddienst in de Gertrudiskerk deze zondag de 22e editie beleeft. Dweilband De Zeekrale bestaat 6×11 jaar en zorgt voor de muziek.

't Is Koers in 't Krabbegat en daarom mochten de enkele bekende wielergrootheden niet ontbreken; zoals Tineke Fopma, de winnaar van het WK dames op de weg in 1975. Weliswaar zelf geen kampioen maar toch verwant, zijn Diana van der Poel (de zus van) en Jan Mazairac (de zoon van). De Gròòtste Boer merkt op, dat één van de vele fietspaden die Bergen op Zoom rijk is, best wel eens vernoemd mag worden naar Toine Mazairac. "Een Berregenèèr van formaat, messchient wel de gròòtste sportman die Berrege ooit et g'ad."

Optredens

Optredens zijn er ook, van leden uit de Grote en Kleine raad. Zo zingt Dyana Rommens met krachtige stem: "Dweile, dweile, dweil nog mar n kéér. Mar mè de krane dicht want zo ken 't echt nie méér." En de wethouders en gemeentesecretaris zetten hun beste beentje voor als rondemiss.

Schilderijen

De Gròòtste Boer presenteert een aantal schilderijen van gedroomde wielerformaties. Zoals 't koersteam van raadslid Peter van den Ouden, die moeite heeft om links en rechts te houden. Hij en zijn teamleden krijgen daarom een petje 'GoedLinks'. Ook wethouders Evert Weys en Annette Stinenbosch zetten de versnelling erin. Evert is de nieuwkomer in het college en krijgt in zijn wielergroep het 'rooie raadslid' Joey van Aken toegewezen. Annette vormt samen met raadsleden Corry Damen, Carinne Elion en Rian Govers een team van 'kopvrouwe' die het peleton van de Kleine Raad aanvoeren. Ook zij krijgen een leutig koerspetje mee.

Video: Na afloop van de Boeremaaltijd gaat het gezelschap al dweilend de stad in. Maar niet nadat Oóg'eid Nilles III op het Beurspleintje het Vastenavendpubliek een korte samenvatting van de bijeenkomst heeft gegeven.