El Feth-moskee in opspraak na salafistische spreekbeurt jongen

BERGEN OP ZOOM – Op social media is commotie ontstaan over een omstreden video van een jongen, die in de Bergse El Feth-moskee een toespraak hield over islamitische normen en waarden. De opname was te zien op de facebookpagina van IslaamTV. De video riep zeer verdeelde reacties op: voorstanders spreken van een sublieme speech, tegenstanders noemen het optreden eng, ingestudeerd, radicaliserend en salafistische indoctrinatie. Het filmpje is na alle kritiek inmiddels verwijderd; het moskeebestuur zelf heeft niet op het mediaoptreden gereageerd.

In volwassen bewoordingen hield de nog zeer jonge knul een fel betoog over het belang van een zuiver islamitische opvoeding. "Wij moslims leven in een ingewikkeld milieu, waarbij slechte gewoontes worden aangesmeerd en onze normen en waarden worden aangevallen", sprak de minderjarige. Tegenover de aanwezige volwassenen deed hij de oproep: "Jullie moeten ons hiertegen beschermen."

Razendsnel het internet rond

De toespraak was onderdeel van een benefietactie, die op de Facebook-pagina van de webomroep IslaamTV is geplaatst. De video ging in razendsnel tempo het internet rond en de pagina kreeg honderden likes. Veel voornamelijk islamitische bezoekers van de site spraken hun waardering uit voor de lezing van de jongeman. Die pleitte voor het vasthouden aan islamitische waarden en riep moslims op om standvastig te zijn. “Het is verstandiger om kaarsen aan te steken, dan te klagen over de duisternis."

Kritiek

De religieuze speech leverde ook een storm van kritiek op; de jongen zou 'gehersenspoeld' zijn. Het verhaal  is volgens tegenstanders té 'volwassen' en zij twijfelen of de woorden wel van hemzelf zijn.  Zo schreef de Bergse VVD-fractievoorzitter Gertjan Huismans op Facebook: "Ingestudeerde spreekbeurt… verkeerde acteur met een verkeerde boodschap." Anderen reageren bezorgd op het mediaoptreden van de minderjarige in de moskee en vragen zich af of er sprake is van geestelijke kindermishandeling: "Zo jong en al geïndoctrineerd". En: "Komt het nog wel goed met dat kind?"

Verwijderd

De video is dinsdagavond na alle kritiek verwijderd door IslaamTV verwijderd van de facebookpagina, zogezegd omdat het mediaoptreden een 'te grote impact' bleek te hebben op de jongen en diens familie. "Na overleg met de ouders, moskee en de jongen zelf is besloten om het filmpje, omwille van de jonge broeder zelf, te verwijderen", staat op de pagina van de omroep te lezen. Op de inhoud van de video is niet gereageerd, behalve dan de claim dat er copyrights op de video zouden berusten. Dit kon echter niet voorkomen dat fragmenten van de bewuste video via Twitter en externe Facebook-accounts nog steeds rouleren, waar de video als 'publiek domein' wordt beschouwd. Zie bijvoorbeeld de onderstaande link naar de publicatie op de Facebook-pagina van GeenStijl:

 

Deze 'Nederlandse' snotneus heeft nu al het engste fragment van 2016 op z'n naam staan, als hij in een moskee-preek…

Geplaatst door GeenStijl op dinsdag 2 februari 2016