Erepenning Bergen op Zoom voor Ferd Quick

In 2018 haalde Ferd Quick het door hem bedachte nieuwe initiatief Brabant Stoet naar Bergen op Zoom. Het is één van de vele voorbeelden van zijn streven naar het aandacht vragen voor lokale en regionale cultuur. (archieffoto: Hans-Jorg van Broekhoven)

BERGEN OP ZOOM – Maandagavond, tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van de gemeente, heeft burgemeester Frank Petter een bijzondere onderscheiding overhandigd aan Ferd Quick. Deze eer valt de graag geziene Bergenaar vooral ten beurt vanwege zijn niet aflatende bijdragen aan het stimuleren van lokele, regionale en Brabantse cultuur.

Ferd is een geboren en tevens een ‘bekende Bergenaar’, aldus het betreffende persbericht van de gemeente. Veel mensen kennen hem vooral vanwege de waslijst aan activiteiten en evenementen waar hij aan mee heeft gewerkt, in bepaalde gevallen nog steeds. Hij is zeer actief bij Stichting Decorbouw bijvoorbeeld, werkt mee aan de replica van de Sherman tank die wordt gebouwd in het kader van 75 jaar Bevrijding en heeft ook heel wat energie gestoken in het culinaire festival Proefmei.

Volkscultuur

Naast die recente voorbeelden -op een veel langere lijst- van lokale activiteiten, is Quick tevens buiten de gemeentegrenzen actief, onder meer bij de Hoeders van Brabant. Hij kwam bij dit gezelschap vanwege het ontvangen van de Brabant Lokaal, een onderscheiding vanuit het Prins Bernard Cultuur Fonds. Die zogeheten ‘Hoeders’ realiseren jaarlijks een cultureel project dat de volkscultuur onder de aandacht brengt. Dit jaar was dat de Brabant Stoet die door de Bergse straten trok, een idee van Ferd dat gezelschappen uit heel Nederlands en Vlaams Brabant in een lange optocht bijeen bracht.

Verbinden

Ferd werd in 2003 ook al een Koninklijke Onderscheiding toegekend. Nu heeft de gemeente Bergen op Zoom besloten de betrokken inwoner te huldigen met een erepenning, vanwege zijn grote inzet en verbindend vermogen in de lokale en regionale cultuurwereld. De nieuwjaarsreceptie werd daarvoor als uitstekend moment gezien, juist omdat dan heel veel mensen uit diezelfde cultuurwereld aanwezig zijn.