Erfgoedprijs 2019 naar Ro & Ad voor ontwerp tochtportaal Gertrudiskerk

Architect Ad Kil neemt de symbolische cheque van 500 euro in ontvangst van wethouder Evert Weys. (Tekst: Han Verbeem, foto: Hans-Jorg van Broekhoven)

BERGEN OP ZOOM – Het architectenduo Ro & Ad heeft de Erfgoedprijs 2019 gewonnen. De prijs is hen door de gemeente Bergen op Zoom toegekend voor het project Tochtportaal Sint Gertrudiskerk. Architect Ad Kil heeft vrijdagavond de prijs en cheque van 500 euro in ontvangst genomen uit handen van cultuur- en erfgoedwethouder Evert Weys. Tijdens de start van de Open Monumentendagen (Kunsten in de Monumenten), maakte Weys de beslissing van de jury bekend. Behalve het portaal waren nog drie andere projecten genomineerd: de Keldertocht (SBM stadsgidsen), de bronzen maquette van het Markiezenhof (Lions Club) en de restauratie van de Gertrduskapel.

Sinds juni is de ingang van de Gertudiskerk, vanuit de Peperbus aan de zijde van de Grote Markt, voorzien van een modern glazen tochtportaal. "Een prachtig staaltje architectuur ", aldus het juryrapport. "De uitvoering is uniek en past zowel bij de huidige tijd als het verleden. De makers hebben gekeken naar de kerk, de bouw, de materialen, het verleden en het heden en zij hebben dat terug laten komen in en aan laten sluiten bij het ontwerp voor het tochtportaal."

Schitterende meerwaarde

De Latijnse teksten in de spanten en de meubels bij de ingang maken het ontwerp helemaal 'af' – zo stelt de jury. "Deze toevoegingen van portaal en ontvangstmeubels hebben er aan bijgedragen dat de kerk veelvuldig bezocht wordt. De jury heeft het Tochtportaal tot winnaar uitgekozen omdat zij grote bewondering heeft voor de manier waarop het heden met het verleden op deze manier samenkomt. Een relatief simpele vraag werd een schitterende meerwaarde voor de kerk."

Erfgoed onder de aandacht brengen

Het is de vierde keer dat de lokale erfgoedprijs door de gemeente aan een Bergs project is toegekend. "Door het instellen van deze prijs brengt de gemeente haar erfgoed breder onder de aandacht en stimuleert ze eigenaren en initiatiefnemers om op een eigentijdse en innovatieve manier met erfgoed om te gaan." De huidige winnaars Ad Kil en Ro Koster hebben als architecten diverse toonaangevende ontwerpen op hun naam staan, waaronder de Mosesbrug en de Pompejustoren bij fort Roovere.