Voorstel Lijst Linssen: pasjessysteem en hardere aanpak in De Schelp

BERGEN OP ZOOM – Het incident dat zich voordeed bij de heropening van zwembad De Schelp, waarbij vier meisjes onzedelijk zouden zijn betast, maakt veel los. Lijst Linssen nam er ook kennis van en stelt voor om met een pasjessysteem meer zicht en controle te krijgen op wie er binnen zijn.

En dag na de heropening meldden zich ouders van vier meisjes van rond de twaalf jaar bij de zwembaddirectie. Er is aan billen en borsten gepakt, was de klacht. Manager Walter van Kriekn betreurt dat er geen aangifte wordt gedaan, het zou hem meer mogelijkheden geven gericht op te treden. Lijst Linssen beschrijft in een brief aan het college dat er meer aan de hand was. Er hing volgens raadsleden Sander Siebelink en Meino Dam een vervelend sfeertje tijdens die opening, door een aantal jongeren dat ronduit vervelend was. Met als dieptepunt de aanranding, waarvan ook deze partij vindt dat er aangifte gedaan zou moeten worden.

Meer grip op ongewenste types

De fractie denkt dat er in ieder geval manieren zijn om voortaan meer grip te krijgen op wat er gebeurt in De Schelp, door voor bezoekers een pasje of andere vorm van legitimatie verplicht te stellen. Zo is meteen duidelijk wie er binnen zijn en kan ongewenst gedrag sneller en beter buiten worden gehouden. Dam en Siebelink wijzen op de maatschappelijke onrust en eerdere incidenten in zwembaden. “Overlast die angst aanjaagt en de spuigaten uitloopt. Kinderen hebben daar vaak nog jarenlang last van.” Dat moet hier voorkomen worden, vinden ze.

Daarom doet de partij een dringend beroep op het college. Enerzijds moeten de veiligheid en sfeer in het zwembad beter bewaakt worden, anderzijds vinden ze een toegangsverbod van twee jaar niet genoeg. De Schelp zou zelf ook aangifte moeten doen van dit soort misdragingen als er sprake is van strafbare feiten als aanranding.