Eurocommissaris Timmermans spreekt jongeren toe: ‘Word nooit onverschillig!’

Frans Timmermans, de Europese 'Spitzenkandidat' voor de PvdA. brengt een bezoek aan de Bergse binnenstad. Aansluitend gaat hij in de Blokstallen het gesprek aan met de Bergse jeugd. (Tekst en foto's: Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – Het zijn hoogtijdagen voor de kandidaten van de Europese verkiezingen. Zo ook voor huidig eurocommissaris en PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans. Vrijdagmiddag heeft hij een bliksembezoek gebracht aan Bergen op Zoom: terugkerend uit Berlijn arriveert hij klokslag twee uur bij de Stationsstraat, om na een wandeling door de binnenstad uit te komen bij de Blokstallen. Daar wacht hem een 'college tour' voor jonge stemgerechtigden -waaronder veel laatstejaars scholieren en studenten. "Ga stemmen op 23 mei", zo sprak hij zijn toehoorders toe. "Kies de partij en kandidaat die het beste bij je past. Kies. Maar word nóóit onverschillig!"

Bij zijn aankomst staat een team van jonge vrijwilligers al te wachten, met bossen rode rozen in de hand. Als een rode caravaan trekr het gezelschap in de richting van de Grote Markt – onderweg het winkelpubliek aansprekend. "Pardon meneer, mevrouw. Wilt u misschien een roos?" En ja, dat willen de verraste voorbijgangers zeker. Slechts een enkeling wendt het hoofd af en loopt snel door. Een vriendelijk woord, een kort praatje maar niet té lang: want de tijd dringt. Ook op de terrassen krijgen de gasten een roos – en uiteraard een verkiezingsflyer in de handen gedrukt.

Winkelstraten

Bij het Stadhuis poseert een pasgetrouwd echtpaar op het bordes; de knalrode Amerikaanse huwelijkslimousine glanst in het zonlicht. "Puur toeval", zegt de campagneleider die het bezoek coördineert. De groep gaat echter met een grote boog om het bruidspaar heen, want de eurocommissaris wil het jonge paar niet storen. Als de groep de bocht omgaat, de Fortuinstraat in, loopt Timmermans nog snél even de Zeeman binnen om ook daar het winkelend publiek van rozen te voorzien. En enkele tientallen meters verder stapt de sociaaldemocratische 'Spitzenkandidat' naar binnen bij een een sierradenwinkeltje waar de bekende Bergenaartjes verkocht worden; niet wetende dat hij later die middag zélf een beeldje als souvenir mee naar huis zal krijgen.

College Tour

Korte tijd later arriveren Timmermans en zijn gevolg de Blokstallen, waar hij een zaal jongeren toespreekt bij wijze van een 'college tour'. Daar ontvouwt zich een discussie met gespreksleider Bisar Çiçek, waarbij de PvdA-eurokandidaat spreekt over zijn achtergrond en zijn ambities. Over zijn afkomst uit Limburg, waar nog altijd zijn hart ligt en de streektaal die hij thuis nog steeds spreekt. En over het vele reizen door de jaren heen, als diplomatiek medewerker in Moskou aan het eind van de Koude Oorlog en vervolgens zijn politieke loopbaan als staatssecretaris, minister en vervolgens zijn stap naar Europa. "U wilt Jean-Claude Juncker opvolgen als voorzitter van de Europese Commissie", vraagt een jonge vrouw hem op de man af. "Jazeker", antwoordt Timmermans. "Na vijf jaar centrumrechts voorzitterschap is het weer tijd voor een sociaaldemocratische voorzitter." Want de positie drukt een stempel op het beleid van de commissie. Timmermans komt op voor actuele thema's zoals klimaat en wonen, en de aanpak van de ongelijkheid en verdeeldheid in de samenleving.

Boodschap aan de Bergse jeugd

Kort voor drie uur zit het bezoek er weer op: de chauffeur staat al voor de deur, wachtend op de volgende bestemming in Antwerpen. Aan de toehoorders geeft Frans Timmermans nog een indringende boodschap mee: Europa dóet ertoe, ga kiezen en kies op de kandidaat die bij je past en word vooral niet onverschillig. "Want degenen die het niet zo goed voorhebben met de democratie, zijn zeker niet onverschillig. En ook al zijn het maar kleine groepen, ze krijgen de kans als de grote groep het laat gebeuren. Dat kan de Europese geschiedenis ons leren."