Hoe een Bergse singer-songwiter ineens internationale furore maakt

BERGEN OP ZOOM – Elly Kellner had nog net niet haar gitaar aan de wilgen gehangen. Wel was ze een tijdlang nog maar weinig bezig met muziek schrijven en maken. Een groot internationaal project bood haar echter nieuwe kansen en inmiddels is de Amerikaanse producer Larry Klein -zelf winnaar van een Grammy Award- laaiend enthousiast over haar stem en muziek.

Het Beyond Music Project is een initiatief van het Zwitserse echtpaar Regula en Beat Curti. Ze zijn beiden groot muziekliefhebber en willen saamhorigheid en liefde delen en verspreiden. Dit doen ze door hiervoor uitgenodigde muzikanten op een online platform de kans te geven met elkaar samen te werken. Je moet er voor gevraagd worden en dat gebeurde Elly. Ze heeft eerder samengewerkt met de in Limburg woonachtige Engelse muzikant Iain Matthews en hij nodigde haar uit deel te worden van het project.

Wereldwijd platform

Van werkelijk overal ter wereld komen muzikanten op het platform terecht, uitgenodigd door collega’s die het gevoel hebben dat ze iets toe kunnen voegen. Je kunt er als deelnemer ideeën delen, zoeken naar andere muzikanten en contacten leggen. Elly ontmoette er, in eerste instantie alleen online, mensen uit Berlijn, Zwitserland, Amerika, Madagaskar, Egypte en een in België wonende Israëlische vrouw. Het leverde vijf liedjes op uiteindelijk, waaronder een demo die ze met de Amerikaanse Heather Bond maakte. Dat nummer heet ‘Different, You and I’ en werd uiteindelijk, samen met nog negen tracks, door producent Larry Klein uitgekozen voor een studioproject dat uiteindelijk een heus album moet opleveren.

Prestigieuze studio, grote namen

De makers van die tien nummers mochten naar de prestigieuze Studios La Fabrique komen in het Franze Saint-Remy-de-Provence, een studio waar allerlei grootheden al kwamen voor het opnemen van hun album. “Er zijn zelfs slaapkamers”, vertelt een nog altijd wat beduusd kijkende Elly. Ze is goed een week terug en heeft alle indrukken nog niet verwerkt.

De producer had als ‘huisband’ nog wat muzikanten uitgenodigd om de opnames helemaal te kunnen maken zoals hij die in gedachten had. Onder hen grote namen als gitarist Dean Parks, die onder meer speelde met Steely Dan, Michael Jackson, Stevie Wonder, Madonna, Elton John en Madeleine Peyroux. Maar ook bassist Dan Lutz, die eerder bijvoorbeeld Jonathan Butler begeleidde, gitarist Adrian Utley (Portishead), drummer Clive Deamer (Radiohead), collega-drummer Manu Katché (Sting, Peter Gabriel, Jeff Beck, Dire Straits, Afro-Celt Sound System) en toetsenist Ed Harcourt (Patti Smith, Marianne Faithfull). Het is niet raar dat je daarvan onder de indruk bent, ook een week na dat muzikale avontuur nog.

Nog even geduld

“Ik vond het een geweldige ervaring”, vertelt Elly. “Al die creativiteit en liefde. En de erkenning natuurlijk. Dat zo’n grote naam, een gerenommeerde producer, ons liedje kiest uit ruim honderd inzendingen. Mede omdat ie mijn stem zo mooi vindt.” Ze is heel erg nieuwsgierig naar wat het uiteindelijke resultaat wordt maar moet daarvoor nog even geduld hebben. De opnames zijn door Larry Klein meegenomen naar de States en worden daar afgemixt. Pas in september is dat af en horen de betrokken muzikanten het eindresultaat. De producer hoopt op tijd te zijn om ze als kanshebber in te zenden voor de Grammy Awards. Enorm spannend allemaal dus.

Voor Elly is wat er tot nu toe uit het Beyond Music Project kwam al onvergetelijk. “Het geeft me zó veel nieuwe energie.” En nieuwe plannen zijn er ook al. In september komt Heather Bond, met wie ze het opgenomen nummer maakte, naar Nederland en gaan ze samen optreden.

Elly heeft wat vlogs gemaakt over de recente muzikale avonturen (zie hieronder). Ze heeft natuurlijk tevens een website en Facebookpagina.