Extra aandacht voor aanpak wildcrossen

BERGEN OP ZOOM / ZUIDWEST-BRABANT – Het is niet alleen in Bergen op Zoom dat er veel overlast wordt ervaren van wildcrossers in de natuur, geeft wethouder Ad Coppens meteen toe. Maar dat wil niet zeggen dat het hier geen rol speelt. Sterker nog, de regio heeft nogal wat bos en heide dus het komt veelvuldig voor. En daar moet een einde aan komen.

Eens per jaar wordt regionaal overlegd over de aanpak van handhaving in de natuur, een gezamenlijke taak van BOA's, boswachters, Brabants Landschap en de politie. Vaak wordt daar uiteindelijk één thema uitgelicht, vertelt gemeentewoordvoerder Erwin Stander, dat extra aandacht verdient. Dit jaar zijn dat de wildcrossers. Volgens wethouder Coppens omdat anderen er veel last van hebben, het gevaarlijk is en het schade aanricht aan de natuur. Nóg erger zijn de quads, vertelt hij, en ook die kunnen rekenen op speciale aandacht.

Tevens andere controles

In een regionaal samenwerlingsverband is afgesproken dat er zeker ook in de weekends BOA's worden ingezet om op deze illegale recreanten te controleren. De borden aan de rand van de natuur- en recreatiegebieden zijn duidelijk namelijk: het mag niet! En als ze er toch zijn letten die controleurs natuurlijk tevens op andere zaken die niet door de beugel kunnen. Zoals afval dumpen, al dan niet door drugscriminelen. Want camera-bewaking komt er voorlopig niet, meldt Coppens zichtbaar geëergerd. Hij zou graag willen en zijn gemeente ook, maar er zijn te veel regels en andere organisaties mee gemoeid die het voorlopig onmogelijk lijken te maken.