Extra editie ProefMei in het najaar

BERGEN OP ZOOM – Dit jaar kent ProefMei een extra editie. Naast die in mei, komt er nog één in oktober. Iets kleinschaliger en met vooral veel seafood in plaats van de drie A’s.

De provincie Noord-Brabant is in 2018 ‘Europese Regio van de Gastronomie’. ProefMei sluit zich daarbij aan, met een extra editie van 5 t/m 7 oktober. Het thema wordt ‘We Are Seafood’ en er is zelfs samenwerking gezocht met het Ierse Galway, dat eveneens tot gastronomische regio is verkozen.

Zin in een najaars-ProefMei

Dennis van Tilborg, voorzitter van ProefMei, had al langer zin in een najaars-ProefMei: “Maar het evenement zomaar verzetten, dat ging niet. Dan is de basis van ProefMei, de drie A’s, weg. Met ‘We are Seafood’ hebben we een mooie gelegenheid om een extra editie op te zetten.”

Samenwerking met Ierland

In Ierland werd enthousiast gereageerd op de plannen om samen te werken, zegt Dennis. “We willen 'We Are Seafood' in oktober tot een evenement maken met een internationale twist. Met Galway dus, maar ook met België en Frankrijk.” Tenslotte is seafood ook een beetje Bergs, vindt hij; “Sinds de aanleg van de Oesterdam hebben we hier geen oesterputten meer, maar dat is zeker nog wel deel van onze Bergse geschiedenis.”

Markiezenhof

De najaarseditie zal wat kleinschaliger zijn en zich vooral afspelen op de grote binnenplaats van het Markiezenhof, waar de verschillende regio’s zich gaan presenteren. De organisatie van ProefMei is tevens bezig de samenwerking te zoeken met de HAS Hogeschool, waarvan een vestiging in Bergen op Zoom komt. ‘We Are Seafood’ krijgt bijvoorbeeld geen businessavond maar waarschijnlijk wel een eigentijdse, hippe collegetour, aldus de voorzitter. “Die willen we samen met de HAS studenten opzetten. We verwachten dat het nieuwe evenement een heel leuk feestje wordt!”