‘Extra opvang vluchtelingen leidt tot minder druk op woningmarkt’

BERGEN OP ZOOM – Extra opvang van vluchtelingen is de beste garantie dat er voor de huidige inwoners van Bergen op Zoom voldoende betaalbare huurwoningen beschikbaar blijven. Dat stelt PvdA-raadslid Şahin Ergeç. Hij reageert daarmee op de brandbrief van de VVD, die aankondigt 'zich met hand en tand te blijven verzetten' tegen huisvesting van vluchtelingen in Bergen op Zoom. Donderdag behandelt de gemeenteraad een PvdA-plan om leegstaande gebouwen te benutten voor tijdelijke opvang.

Dit is hét moment om als gemeente de handen uit de mouwen te steken, meent Şahin Ergeç. "Wij roepen dan ook alle politieke partijen op om onze motie te steunen voor een onderzoek naar de mogelijkheden voor huisvesting. In samenwerking met buurtbewoners, corporaties en andere verenigingen en instanties."

Handen inéén slaan

"Niet voor niets schreven de Brabantse woningcorporaties deze week een brief waarin zij gemeenten opriepen om hen in staat te stellen vluchtelingen te helpen", zegt Ergeç. "Als de gemeente en verschillende instanties de handen inéén slaan, kunnen we vluchtelingen ook centraal opvangen, waardoor de druk op de woningmarkt juist minder wordt."

Initiatieven

"Je ziet in Bergen op Zoom prachtige initiatieven ontstaan, zoals de samenwerking van het Rode Kruis en de Turkse Ulu Moskee", aldus Ergeç. "Particuliere initiatieven om vluchtelingen te helpen met bijvoorbeeld inzamelingsacties. En woningcorporaties die onze gemeente dringend verzoeken zich actief in te zetten. Het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoeker) heeft inmiddels aangegeven open te staan voor locaties met kleinere hoeveelheden."

Plicht

Gemeenten hebben de plicht omstatushouders te huisvesten en dat lukt met het huidige woningbestand nu onvoldoende, vindt het PvdA-raadslid. "Als uit het onderzoek van de PvdA blijkt dat er locaties zijn waar een aantal vluchtelingen kunnen wonen, dan zijn er juist méér huurwoningen beschikbaar voor onze huidige inwoners." Raadslid Ergeç hoopt met deze argumenten de liberalen te kunnen overtuigen: "Dus, VVD, stem vóór!"