Facilitair Bedrijf trekt de stekker eruit: per 1 januari stopt de dienstverlening

In maart 2016 verhuisde een deel van het FB naar de Blokstallen. (Foto: Hans-Jorg van Broekhoven)

BERGEN OP ZOOM – Het Facilitair Bedrijf (FB) gaat stoppen. Per 1 januari stopt de dienstverlening, zo heeft Mia Mol namens het stichtingbestuur laten weten. "Het bestuur draagt nog wel zorg voor een ordentelijke financiële afwikkeling en sluit daarna de boeken", aldus de verklaring die maandagmiddag is uitgegaan. Door de bezuinigingen van de gemeente is het niet meer mogelijk bedrijven en instellingen te ondersteunen bij evenementen.

"Het bestuur van stichting facilitair bedrijf heeft definitief besloten haar opdracht 'het faciliteren van het culturele veld in de meest brede zin des woords' terug te moeten geven aan de gemeente", zo luidt de verklaring. Het FB is recentelijk vanuit de tijdelijke Hemi-locatie in Halsteren verhuisd naar de nieuwbouw van het Eventum, waarvoor de gemeenteraad in april nog een verhuissubsidie heeft verstrekt van 89.000 euro. Drie jaar eerder nam een ander deel van het FB, waaronder de kantoorgedeelte, al intrek in de gerenoveerde Blokstallen.

Doorstartscenario's afgewezen door gemeente

"De afgelopen maanden is, nadat in maart werd aangekondigd dat de subsidie met 43 procent zou worden teruggeschroefd, alles op alles gezet om tot een doorstartscenario te komen", aldus het stichtingbestuur. Geen van die scenario’s zouden echter voor de gemeente acceptabel zijn gebleken. "Tot op heden heeft de gemeente geen enkele openheid gegeven over hoe zij denkt de dienstverlening aan de 106 aangesloten organisaties in stand te gaan houden. Daarmee rest het stichtingsbestuur geen andere optie dan haar activiteiten te beëindigen." Het zou volgens het FB-bestuur "onverantwoord zijn om door te gaan op deze basis." Het nieuws om de stekker eruit te trekken, komt één dag na de tiendaagse Supersum-voorstellingenreeks van De Vierschaar. Deze succesvolle theaterproductie over de Tweede Wereldoorlog is mede door het FB tot stand gekomen en was zonder de facilitaire ondersteuning niet mogelijk geweest. 

Grote verslagenheid

Zowel bij het bestuur als de medewerkers heerst nu grote verslagenheid omdat aan de jarenlange intensieve inzet op deze wijze een einde komt, aldus de verklaring. "Veel aangesloten organisaties hebben hun bezorgdheid geuit en maken zich grote zorgen voor de toekomst. Tot 1 januari zal het FB de dienstverlening voorzetten daarna moeten de aangesloten organisaties terecht bij de gemeente." Alle aangesloten organisaties en medewerkers zijn maandag door het FB-bestuur over het belsluit geïnformeerd.

Grote slagen

Sinds 2001 heeft de stichting, die vooral werkt met vrijwilligers en mensen uit de activering, naar eigen zeggen "grote slagen gemaakt" in het opbouwen van de dienstverlening en huisvesting en samenwerking. "Op jaarbasis worden door deze medewerkers maar liefst 17.000 uren gemaakt en worden honderden projecten ondersteund." Het rijke culturele leven in Bergen op Zoom heeft in belangrijke mate op het FB geleund.

Huisvesting was eindelijk op orde

Na vele verhuizingen leek de definitieve huisvesting met de Blokstallen en het Eventum eindelijk op orde, zo merkt het bestuur op in de verklaring. "Van 2016 tot 2019 heeft de stichting bovendien drie ton geïnvesteerd in de inrichting van deze panden en draagt zij inmiddels alle exploitatiekosten, nu ook van het Eventum." Het FB is twintig jaar geleden letterlijk vanaf nul moeten beginnen. "In de jaren 90 was er niets geregeld voor het culturele veld. Vandaar uit ontstond de behoefte aan facilitaire ondersteuning. Deze taak heeft de stichting in 2001 op zich genomen op aangeven van de gemeente." Volgens het bestuur is stapsgewijs is toewerkt naar "een beheer dat voldoet aan alle wettelijke eisen zodat verenigingen kunnen werken in een veilige omgeving tegen betaalbare culturele tarieven." Het FB heeft naar eigen zeggen "de MBO opleiding theatertechniek naar Bergen op Zoom weten te halen en is nu samen met omroep Zuidwest gehuisvest in het Eventum. Tot vandaag de dag zijn onze vrijwilligers daar doende met de inrichting van de werkplaatsen."

Niet alleen op subsidie

Het bestuur bestrijdt met klem het beeld dat de stichting louter draait op de 150.000 subsidie van de gemeente. "Elke euro subsidie wordt verdubbeld uit eigen inkomsten. De begroting beloopt zo ruwweg 300.000 euro waaruit alle kosten en investeringen worden gedekt en de diensten steeds tegen laagdrempelige tarieven worden aangeboden. Samen met de vele vrijwilligersuren levert dit een gekapitaliseerde kostenbesparing op voor de verenigingen van een half miljoen euro per jaar."