‘Feestelijk randje voor jubilerende Juniorprijs in 2018’

Het thema van de volgende Juniorprijs der Markiezen, in 2018, is gisteren bekendgemaakt: 'Open your mind'. Werkgroepvoorzitter Peter Pel presenteerde daarbij het bijbehorende logo. (Foto: Stichting Vrienden van het Markiezenhof)

BERGEN OP ZOOM – De Juniorprijs der Markiezen viert feest in 2018. Dat jaar beleeft de cultuurprijs voor jong talent het eerste lustrum. Bovendien bestaat de organisatie van de Juniorprijs, de Stichting Vrienden van het Markiezenhof, dan exact 50 jaar. Dat maakte Peter Pel, voorzitter van de Juniorprijs-werkgroep, gisterenmiddag bekend bij de uitreikingen van de huidige editie van de prijs. Tegelijk presenteerde Pel het nieuwe logo én het nieuwe thema van de 2018-editie van de Juniorprijs: 'Open Your Mind'.

De Juniorprijs der Markiezen wordt tweejaarlijks toegekend aan jongeren in de leeftijdscategorie van 11 tot en met 18 jaar. Daarbij kunnen de deelnemers zowel individueel meedoen als in groepsverband; ze worden daarbij ondersteund door hun school of onderwijsinstelling. Daarbij doen leerlingen mee van de middelbare scholen in de regio, maar ook jongeren die lessen volgen bij het CKB. De uitvoering van de Juniorprijs-organisatie is in handen van een werkgroep die onder auspiciën van de Vriendenstichting werkt.

Inmiddels gaat de Juniorprijs der Markiezen naar het tienjarig bestaan toe. De eerste editie is toegekend in 2010 (History is Future, future is history), in 2012 (Move on people, people move on), in 2014 (Change the World, the World  changes you) en deze week zijn de prijzen voor 2016 uitgereikt (Turn the key, there is more than youw know you know).

Museumbezoek aantrekkelijker maken voor jongeren

Met de lustrumeditie wil de organisatie flink uitpakken. Over de inhoud kan werkgroepvoorzitter Pel nu nog weinig zeggen, want 'het duurt nog twee jaar dus we hebben nog even de tijd'. Na de zomervakantie zal er meer over bekendgemaakt kunnen worden, zo verwacht de organiserende Vriendenstichting. Met de Juniorprijs willen de Vrienden van het Markiezenhof méér jongeren over de drempel van het Bergse stadspaleis halen; vanuit deze doelstelling is de prijs destijds in het leven geroepen. De stichting  onderzoekt bovendien mogelijkheden om het bezoek aan het museum voor jongeren aantrekkelijker te maken. Zo onderzoekt de stichting bijvoorbeeld de mogelijkheden om een voordelige jaarpas voor scholieren te introduceren waarmee ze het hele jaar toegang hebben tot het gebouw. Voor volwassenen bestaat al zo'n jaarkaart: deze kost 25 euro.

Bekijk ook het foto-album van de prijsuitreikingen van de Juniorprijs 2016