Film over Bergse weervissers in première tijdens Film by the Sea festival

VLISSINGEN / BERGEN OP ZOOM – Filmmaker Edward Snijders heeft iets met water, met vissen en met Zeeland. Het komt allemaal samen in een nieuw project. Hij heeft met veel liefde de Bergse weervissers vastgelegd in een bijzonder sfeervolle film. Die gaat binnenkort in première tijdens het Film by the Sea festival in Vlissingen.

'Cor & Henk, weervissers van de Oosterschelde' heet de film. Een veelzeggende titel, van een portret dat zwoegende mannen toont. Cor van Dort (85 jaar!) en zijn schoonzoon Henk van Schilt zijn mogelijk de laatste ambachtelijke ansjovisweervissers van de Oosterschelde. De Bergenaren houden dit cultureel erfgoed vooralsnog in stand.

Veelbelovend

Het is niet voor het eerst dat fotografen, programmamakers en journalisten vastleggen wat de Bergse weervissers doen. Toch voegt deze 50 minuten durende film zéker iets toe. Niet alleen vanwege de schitterdende beelden. De trailer belooft althans veel.

Het maken van de film duurde een jaar. Want, zoals Henk zegt: “Het is niet alleen vissen.” Voor dit ambacht wordt ’s winters hout gehakt om de fuik (het weer) in het vroege voorjaar te herstellen en op te bouwen. De beelden van een verstilde Oosterschelde, de harde en lange arbeid van de vissers, de muziek van Maurits Overdulve en de vraag hoe de vangst nu weer zal zijn, maken de film tot een intrigerend document.

'Cor & Henk, weervissers van de Oosterschelde' gaat 9 september tijdens het Film by the Sea festival te Vlissingen in premiere, laat maker Edward Snijders weten.

Cor & Henk, weervissers van de oosterschelde from Edward Snijders on Vimeo.