Onnodige overlast én geldverspilling in Fabriekstraat, vindt PvdA

BERGEN OP ZOOM – De Fabriekstraat en Bruinevisstraat zijn de afgelopen maanden ingrijpend vernieuwd. Beide zijn op de schop gegaan en na aanleg van de riolering zag de nieuwe bestrating er tiptop uit. Het verbaast de PvdA-fractie dat amper enkele weken later de trottoirstenen in de Fabrieksstraat er al weer uit gaan. Ook bewoners zijn niet blij.

Raadslid Han Verbeem ging poolshoogte nemen, maakte een foto en schreef direct daarna een brief aan het college. Hij meldt te hebben vernomen dat de straat ditmaal is opengelegd voor de vernieuwing van gasleidingen. Dat staat erg haaks op de gemeentelijke voornemens ‘werk met werk te maken’, wat zo veel betekent als werkzaamheden aan dergelijke voorzieningen combineren. Verbeem schrijft: “Dubbel graafwerk betekent extra kosten én overlast voor de buurt. De PvdA wil weten hoeveel gemeenschapsgeld aan dit dubbele werk is besteed.”

Gemeenschapsgeld

Het is niet de eerste keer dat de PvdA een kwestie als deze aan de orde stelt, meldt het raadslid: “In het verleden hebben we de toezegging gekregen dat overlast beperkt zal worden en dat het college alles in het werk zal stellen om de aanleg van diverse leidingen en riolering te combineren en af te stemmen met de betreffende netbeheerders.” Hij wil weten wat hier mis ging en waarom bewoners niet zijn geïnformeerd. Daarnaast wil zijn fractie inzage in de kosten, waaronder die voor het opnieuw bestraten. Oftewel: “Hoeveel gemeenschapsgeld had bespaard kunnen worden als beide werkzaamheden gecombineerd waren uitgevoerd.”

Ongeloof in de straat

Ook inwoners zijn niet blij met de gang van zaken. Ze hadden zich neergelegd bij het feit dat de boel op de schop moest en waren blij met het resultaat, meldt één van hen.* De straatgenoot vertelt: "Weken in de rotzooi zitten, want nieuwe riolering. We krijgen er nieuwe bestrating en lantaarns voor terug, dus oké, het moet maar. Die nieuwe bestrating is net een beetje ingeklonken, wordt nu heel de boel weer opengetrokken omdat de gasleiding vernieuwd moet worden. Ongelofelijk!"

* naam en adres bekend bij de redactie

Foto's: 1) PvdA, 2 en 3) straatbewoner