Filmopnames Supersum in Korte Dubbelstraat

BERGEN OP ZOOM – Duitse bezetters in de Korte Dubbelstraat! Wie vanavond toevallig dat smalle straatje van het Havenkwartier in keek of liep kon ze gewaarworden. Er werden filmopnames gemaakt voor Supersum, de grote theaterproductie die De Vierschaar in oktober gaat brengen.

Het is begin oktober 1944; ruim vier maanden na D-day. Britse, Poolse en Canadese troepen hebben de opdracht om de Westerschelde te veroveren op de Duitsers. Deze zeearm is de toegangsweg naar de reeds bevrijde haven van Antwerpen en van levensbelang voor de geallieerde troepen. Terwijl wekenlang zwaar wordt gestreden, voeren de inwoners van Bergen op Zoom hun eigen strijd, voordat hun geliefde stad in het oorlogsgeweld wordt meegezogen en mogelijk verwoest wordt.

Zo begint de inleidende tekst die het openluchtspektakel Supersum aankondigt op de website van Stichting De Vierschaar. De productie wordt van 17 tot en met 27 oktober gebracht op de Waterschans. Het meeste is natuurlijk live geacteerd maar er zitten ook wat videoprojectie bij, waarvan in één scène ook echt wordt geacteerd. Het speelt zich in het verhaal af aan de achterzijde van het toenmalige Luxor theater. Die bestaat niet meer dus er is voor een locatie gekozen die er voor door kan gaan.

Kostuums

Voor de opnames moesten een aantal acteurs zich in gehuurde Duitse uniformen hijsen en soldaten spelen van het Göring peloton. In tegenstelling tot de andere acteurs, die inwoners van het toenmalige Bergen op Zoom voorstellen, kwamen zij niet over straat aangewandeld. Er wordt door de organisatie begrijpelijkerwijs zeer voorzichtig omgegaan met het publiekelijk vertoon van de dienstkleding. Ook de spelers is dringend gevraagd zich op social media te onthouden van foto's van dan wel in dergelijke gewaden.

Indrukwekkend

Supersum gaat over de laatste weken voor de bevrijding van Bergen op Zoom in oktober 1944. De Canadese bevrijders zijn bezig met operatie Suitcase en rukken vanuit Antwerpen op naar het noorden om via het grondgebied van de huidige gemeente Woensdrecht en Bergen op Zoom om de Duitse bezetters uit Westelijk Noord-Brabant te verjagen. Het stuk laat zien hoe gewone burgers proberen in een bezette stad te leven. In een sfeer van verzet en verraad, levend tussen hoop en angst. De één verliefd, een ander geknakt door verdriet. Humor en verschrikking gaan hand in hand. Ieder strijdt zijn of haar eigen strijd. 

Supersum belooft een indrukwekkende mix te worden van persoonlijke verhalen en een beeld van de strijd die hier werd geleverd. Er zijn voor een aantal voorstellingen nog kaarten verkrijgbaar, te bestellen via deze link.