Fransman in rode Clio gearresteerd na bizarre achtervolging

BERGEN OP ZOOM / THOLEN – Vrijdagavond is na een achtervolging, die begon in Bergen op Zoom, een 27-jarige Fransman aangehouden op de Postweg in Tholen. Hij wordt verdacht van poging doodslag, witwassen van een grote som geld, roekeloos rijgedrag en het negeren van een stopteken.

Omstreeks 19.20 uur stonden agenten te posten op de Antwerpsestraat in Bergen op Zoom. Toen zij een rode Renault Clio met hoge snelheid door de straat zagen rijden, besloten ze om het voertuig te controleren. Bijna gelijktijdig kwam er via de portofoon een bericht binnen dat kort daarvoor in Roosendaal een ontvoering had plaatsgevonden waarbij een rode Renault Clio betrokken zou zijn.

Op drie wielen verder

Op het moment dat de agenten de bestuurder een stopteken wilden geven, reed het voertuig met hoge snelheid verder de Antwerpsestraat in. De bestuurder maakte daarbij zulke rare capriolen dat andere weggebruikers de stoep opreden om de wegpiraat de ruimte te geven. Aan het eind van de straat botste de Clio ergens tegenaan, waardoor deze een bumper en een achterwiel verloor. Voor de bestuurder onvoldoende reden om te stoppen. Hij reed op drie wielen door en haalde daarbij nog een snelheid van 100 km/u.

Uit de bocht gevlogen

Op de Markiezaatsweg probeerden agenten meerdere malen om het voertuig in te halen, met de bedoeling de man tot stoppen te dwingen. Door mee te bewegen met de politieauto wist deze dit te voorkomen. Omdat het verdachte voertuig telkens op de verkeerde weghelft reed, werden andere weggebruikers gedwongen de bermen in te rijden om zo een botsing te voorkomen. Uiteindelijk kwam de verdachte in de bocht van de Markiezaatsweg met de Van Konijnenburgweg tegen een verkeerspaal tot stilstand. De achtervolgende agenten zetten hun dienstvoertuig tegen de achterzijde van de Renault aan om te voorkomen dat deze alsnog weg zou rijden. Intussen waren diverse eenheden opgeroepen om te assisteren.

Over dienstvoertuig gereden

Voor de verdachte was het echter nog niet genoeg. Hij gaf vol gas en reed met zijn auto over de voorkant van het dienstvoertuig heen. Vervolgens raasde hij met hoge snelheid recht op één van de agenten af. Die kon nog net opzij springen. Oplettende burgers wisten te vertellen dat zij een auto op drie wielen richting Tholen hadden zien rijden. Omstreeks 19.50 uur werd de verdachte auto daar leeg teruggevonden, op een parkeerplaats aan de Poortweg in Tholen. Kort daarop is de bestuurder aangehouden bij een benzinestation op de Postweg. Hij bleek een flinke som geld bij zich te hebben, waarvan de herkomst onduidelijk is.

Zaak staat los van 'ontvoering' Rucphen

De verdachte is voor verhoor en nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau in Bergen op Zoom. Beide agenten hebben aangifte gedaan van poging tot doodslag. Verder wordt hij verdacht van het witwassen van een grote som geld, roekeloos rijgedrag en het negeren van een stopteken. Het voertuig is voor onderzoek veiliggesteld en weggetakeld. Inmiddels is duidelijk dat deze rode Renault Clio niet betrokken is geweest bij de ‘ontvoering’ van een 16-jarige jongen uit Roosendaal. Die werd na onenigheid met twee mannen in hun auto meegenomen en enkele malen in zijn gezicht gestompt. Hij wist kort daarop uit die Clio te springen en belde de politie. Het is puur toeval dat het incident eenzelfde type auto betrof en kort voor de wild-west toestanden in Bergen op Zoom en Tholen gebeurde.

Afbeelding: Pixabay/PIRO4D, Bron: Politie.nl