Joe Satriani wint Sena Performers European Guitar Award 2018

INGEZONDEN MEDEDELING (bewerkt door de redactie)

BERGEN OP ZOOM – De Amerikaanse supergitarist Joe Satriani is de winnaar van de Sena Performers European Guitar Award 2018. De geweldenaar uit San Francisco krijgt op donderdag 12 april de prestigieuze oeuvre-award, afgekort SEGA, in Gebouw-T in Bergen op Zoom uitgereikt. De wellicht technisch meest onderlegde gitarist ter wereld, is daarmee de opvolger van zijn landgenoot Joe Bonamassa, die vorig jaar de award uitgereikt kreeg. Eerdere winnaars waren ondermeer supergitarist Steve Vai, Guns N’ Roses-gitarist Slash, Queen-gitarist Brian May en Steve Lukather van de band Toto. Het is de derde keer dat de ceremonie rondom de Sena Performers European Guitar Award in Bergen op Zoom zal plaatsvinden.

Joe Satriani past in het rijtje van gerenommeerde buitenlandse gitaarhelden die eerder deze prestigieuze prijs wonnen. Naast een aantal buitenlandse gitaarhelden kregen eerder landgenoten zoals Jan Akkerman, George Kooymans, Adrian Vandenberg, Leendert Haaksma en Dany Lademacher deze prijs. Joe Satriani wordt algemeen beschouwd als één van de meest invloedrijke gitaristen van de laatste 30 jaar.

Leraar

De nu 61 jarige Amerikaan werd geboren in New York en was op jonge leeftijd al de gitaarleraar van ondermeer Metallica-gitarist Kirk Hammett en voormalig SEGA-winnaar Steve Vai. In 1988 vroeg Rolling Stones-zanger Mick Jagger Satriani om deel uit te maken van zijn solo-band. Daarnaast redde hij in 1993 de legendarische groep Deep Purple van de ondergang door halverwege een wereldtour in te springen. Maar Satriani is vooral de man van een reeks legendarische instrumentale gitaarplaten waar hij er al meer dan 10 miljoen van verkocht.

Onlangs bracht Satriani zijn nieuwe album What Happens Next uit bij Sony Music.  Tevens is hij lid van de supergroep Chickenfoot die hij 9 jaar terug oprichtte met leden van Van Halen en de Red Hot Chili Peppers. In 2008 claimde hij met succes dat de band Coldplay een melodie van hem had gebruikt voor de wereldhit Viva La Vida. Satriani was gastgitarist op platen van ondermeer Alice Cooper, The Yardbirds, Dream Theater, Nicki Minaj en Crowded House.

Content

Organisator Jean-Paul Heck is uitermate content met de komst van Satriani; “Hij staat al jarenlang erg hoog op onze wenslijst. Satriani opende in de jaren 80 de deur voor velen. Hij nam instrumentale platen op waar hij er ook nog eens miljoenen van verkocht en dat was destijds ongekend. Kirk Hammett van Metallica vertelde ooit dat hij alles aan Satriani heeft te danken, maar dat geldt niet alleen voor hem. Satriani wordt wereldwijd gezien als wellicht de technisch meest onderlegde gitarist die op dit moment actief is. Hij is een inspiratie voor miljoenen jonge gitaristen over de hele wereld en daarnaast is het ook nog eens een heel fijn mens.”

Innovatief

Jack Pisters, de nieuwe voorzitter van de SEGA,  is erg verguld met de komst van de Amerikaan. ,, Joe Satriani is ongelofelijk innovatief en inspireerde velen om de mogelijkheden van het instrument  intens te onderzoeken. Hij sloeg een brug tussen de klassieke gitaarhelden en de shredders van de nieuwe tijd.! Prachtige toon, melodieën en composities vol humor en spannende vondsten staan centraal in zijn werk.“

De Award-Uitreiking is het slotakkoord van de Sena Performers Guitar Week, die op zondag 8 april in Bergen op Zoom in Het Markiezenhof start met concerten van ondermeer Stochelo en Mozes Rosenberg. Daarnaast staan er Q&A’s op het programma met gitaarhelden Adriaan Vandenberg en Jan Akkerman; geeft Yori Swart een concert en is er een speciale Quiz die is gericht op rockmuziek en rockgitaristen. Op woensdag 11 april zal in Gebouw-T Jan Akkerman’s Sena Performers Guitar Night plaatsvinden. Akkerman geeft deze avond een speciaal concert met illustere collega’s zoals Stochelo Rosenberg, Anton Goudsmit, Leendert Haaksma en Ruben Hoeke.

De kaartverkoop voor de Sena Performers European Guitar Award start vandaag om 10.00 uur. Kaarten zijn te verkrijgen via: www.gebouw-t.nl Ook de kaartverkoop voor Jan Akkerman’s Sena Performers Guitar Night is inmiddels gestart op deze site.

Foto: Jean_Paul Heck