Fundamenten van verdwenen brug herinneren aan oorlogsgeweld

Wethouder Evert Weys onthulde vanmorgen het herdenkingsbord bij de gerestaureerde brugfundamenten. De betonnen basementen van de brugpijlers zijn onlangs door vrijwilligers hersteld en weer zichtbaar gemaakt. (Tekst: Han Verbeem, foto's: T. van Eekelen)

BERGEN OP ZOOM – De gerestaureerde fundamenten van de voormalige Zoombrug zijn sinds vrijdagmorgen als oorlogsmonument herkenbaar. Wethouder Evert Weys onthulde het informatiebord, dat aan de voet van de voormalige brug is geplaatst. Het bouwwerk zelf is tijdens de oktoberdagen van 1944 door de Duitsers opgeblazen, om de oprukkende Canadese troepen tegen te houden. 

Na de oorlog is besloten om honderd meter oostwaarts een nieuwe brug te plaatsen, die alleen voor fietsers toegankelijk is. De originele resten verdwenen onder het zand en waren tot voor kort niet meer te zien. Totdat een groep vrijwilligers besloot om de betonnen basementen weer in het zicht te brengen.

Gevechten bij de Zoomdam

De vernielde Zoombrug is in de jaren dertig gebouwd als werkgelegenheidsproject tijdens de toenmalige economische crisis en verbond de Van Overstratenlaan met het Tuinderspad. Tussen 27 en 30 oktober 1944 is er zwaar gevochten tussen de Canadese bezetters en de Duitse troepen die zich verschanst hadden achter de noordzijde van de Zoom waar destijds de grens met Halsteren lag. Terwijl de rest van Bergen op Zoom al bevrijd was, vielen hier nog tientallen doden en gewonden.

Indrukwekkend

Een herbouw van de originele brug zit er volgens Weys niet meer in en juist als herdenkingsteken heeft het een belangrijke betekenis voor de samenleving. "De fundamenten zijn een getuige van het oorlogsgeweld.  Ik vind het indrukwekkend", zegt hij. Wie de brugfundamenten en het herdenkingsbord wil bekijken, moet wel afdalen tot de oever van de Zoom. Deze ligt tientallen meters lager dan het straatoppervlak.