‘Ga nooit zonder ontbijt van huis’

BERGEN OP ZOOM – Het is een échte belevenis voor de groep leerlingen van basisschool Marco Polo, uit Tuinwijk. Twintig kinderen van 4 tot 12 jaar mochten tijdens de week van het Nationale Schoolontbijt aanschuiven bij burgemeester Frank Petter. Woensdagmorgen om half negen werden ze ontvangen in de Witte Zaal van het Stadhuis. De tafels waren keurig gedekt.

Voor eten en drinken werd gezorgd, de stadhuisbodes gingen langs de tafels met manden broodjes, geassisteerd door enkele ouders. "Dank u wel, mevrouw", zegt een meisje beleefd en pakt een muesli-bol uit de mand. Dan tikt de burgemeester met zijn mes tegen zijn drinkglas en vraagt de aandacht. Even is het muisstil in de zaal. "Ontbijten is heel belangrijk voor jullie", zegt hij vaderlijk tegen de groep. "Jullie moeten er op letten dat je altijd goed gegeten hebt als je 's morgens van huis weggaat." De kinderen knikken instemmend. "Ho, ho, ik zie dat jij de korstjes laat liggen", lacht de burgervader tegen een jongen. "Maar ik weet het goed gemaakt: als je thuis je boterhammen helemaal opeet dan mag je ze nu bij de burgemeester laten liggen."

Vragen stellen

Voor schooldirecteur Annemiek Martens is het de eerste keer dat een groep van haar school op het stadhuis met de burgemeester eet. "We doen al wel jarenlang mee met het Nationaal Schoolontbijt", zegt ze. Maar dat is dan in de klas. De groep van vandaag is samengesteld uit leerlingen van alle leerlingengroepen. En de kinderen hebben zich goed voorbereid. "Ze mogen ook vragen stellen aan de burgemeester," zegt ze. Die gelegenheid is er ook. Wel na afloop van het ontbijt: éérst bordje leeg, zoals het hoort.

Tekst & foto's: Han Verbeem

Bekijk de fotoserie van het Schoolontbijt