Ganzen worden gered, wethouder krijgt petities toch overhandigd

BERGEN OP ZOOM – Er stond een hele delegatie te wachten op de wethouder, donderdagmiddag in de hal van het gemeentehuis. Ze hadden één gezamenlijk doel: het redden van de 128 ganzen die Bergen op Zoom wilde laten wegvangen met als eindbestemming de poelier. Dat doel is in ieder geval bereikt.

Nadat we op 4 mei berichtten dat de gemeente voornemens was de dieren te laten ruimen, barstte er een golf van verontwaardiging los. Eén van de eerste mensen die zich meldde was Trudy Suijkerbuijk. Zij trok zich het lot van de ganzen aan en startte een petitie, die uiteindelijk 1646 ondertekenaars opleverde. De kwestie kreeg al snel ook aandacht van andere, zelfs landelijke media en de politiek. Met name de Partij voor de Dieren liet van zich horen. Een ander initiatief kwam van drie jongedames: Wanessa Szszekan, Frida van der Weegen en Merel van der Sar. Ook zij startten een petitie en kondigden zelfs al andere acties aan als dat niet zou helpen. Zo ver hoefde het echter niet te komen.

Er kwam hulp, en wel van ganzenvriend Trizin Hof, alias Chögyal Trizin Rinpoche. Deze Boeddhist is eigenaar en oprichter van Akka's Ganzenparadijs en Hofganzen ganzenbescherming Nederland. Trizin kwam naar Bergen op Zoom om poolshoogte te nemen en reed meteen naar het gemeentehuis om met wethouder Patrick van der Velden de redding van de dieren te bespreken. De gemeente stond open voor zijn argumenten en aanbod, dus de ganzen zijn daarmee gered.

Maatregelen

De wethouder nam natuurlijk toch de petities in ontvangst en luisterde naar de waarschuwende boodschappen van zijn bezoekers. Er moet immers méér gebeuren, vinden zij, om een situatie als deze te voorkomen. En dat gáát ook gebeuren, beloofde Van der Velden. De vijvers worden anders ingericht zodat er minder nesten worden gebouwd, de eieren worden voortaan met plantaardige olie ingesmeerd of geschud, zodat ze niet uitkomen en er komen meer borden met de vraag de dieren niet te voederen.

Verdrietig

Petitie-initiatiefneemster Trudy is niet onverdeeld gelukkig na deze toezeggingen, vertelt ze achteraf; "Ik hield van die ganzen en ga ze missen. Bovendien moeten we maar hopen dat de families bij elkaar blijven." Verder vraagt ze zich af of de gemeente een volgende keer, als er andere dieren voor overlast zorgen, niet weer naar rigoureuze middelen grijpt. Haar vertrouwen is duidelijk nog niet volledig hersteld.