GBWP en PvdA willen einde aan razende scooters over Grote Markt

BERGEN OP ZOOM – Het schijnt voor velen een grote ergernis te zijn, aldus de raadsleden Akkaya en Ahajaj. Ze spreken van een structureel probleem en willen dat er actief wordt opgetreden tegen scooters die over de Grote Markt scheuren.

Opnieuw trekken twee PvdA en GBWP raadsleden samen op. Namens die twee partijen hebben respectievelijk Aydin Akkaya en Adam Ahajaj een brief opgesteld over de verkeersveiligheid en overlast in de binnenstad, en dan met name vanwege scooters die hard en lawaaierig over de Grote Markt scheuren, langs terrassen wandelend publiek.

Proef op de som

Beiden zijn ze er geregeld op aangesproken, valt te lezen, en ze namen de proef op de som. Zittend op het terras moesten ze concluderen dat het inderdaad een vervelend en structureel probleem is, dat het rustig genieten van het stadse leven behoorlijk verknalt. “GBWP en PvdA maken zich zorgen over deze ongewenste ontwikkeling in onze binnenstad”, schrijven de raadsleden aan het college.

Aanpak

In december 2017 is een motie aangenomen om te komen tot een plan van aanpak betreffende een nieuw verkeersregime in de binnenstad. Het moet veiliger worden, maar ook duidelijker waar wat wel of niet mag. Het gelanceerde idee is om de straten van het centrum het gezamenlijke domein te maken van voetgangers en fietsers. Oftewel, fietsen moet weer bijna overal toegestaan zijn, als het plan doorgaat, en daarnaast moeten duidelijke regels komen voor bijvoorbeeld vrachtverkeer.

Volgens GBWP en de PvdA is het plan een prima aanleiding om de overlast van scooters en bromfietsen aan te pakken. Ahajaj en Akkaya willen van het college weten hoe het met de uitwerking ervan staat en zouden graag zien dat aan de klachten van bezoekers, bewoners en ondernemers aangaand het racen en lawaai al op korte termijn iets wordt gedaan.