Grote zorgen PvdA over Braderie Halsteren

HALSTEREN – De organisatie van de Halsterse Braderie baalt enorm. Dit jaar vinden in hetzelfde weekend zowel de Brabant Stoet als Bergen op Zicht plaats. De PvdA maakt zich zorgen over het evenement.

De Brabant Stoet is een nieuw initiatief, waarbij cultuur- en verenigingsleven uit de hele provincie zich in een optocht presenteert aan het publiek. Dit jaar vindt dat evenement plaats in Bergen op Zoom. In hetzelfde weekend staat ook het tweejaarlijkse Bergen op Zicht met stands en kraampjes in de stad. Eveneens met als doel clubs en verenigingen de kans te geven zich te presenteren, maar dan alleen lokale gezelschappen. Beide evenementen trekken publiek natuurlijk en daar gaat de Halsterse braderie onder lijden, is de verwachting.

'Slechte zaak'

De organisatie van de Halsterse braderie voelt zich in de wielen gereden door deze concurrentie en de PvdA-fractie deelt die mening, schrijven duoraadslid Daan Withagen en fractievoorzitter Joey van Aken aan het college. Ze noemen het 'een slechte zaak' dat drie evenementen elkaar in hetzelfde weekend gaan beconcurreren.

Het gaat volgens de PvdA niet goed met de evenementen in Halsteren. Eerder dit jaar werd ook al bekend dat de Molenfeesten moesten verkassen naar het evenemententerrein op de Bergse Plaat, voornamelijk vanwege geluisoverlast. “Evenementen als de Molenfeesten en de Halsterse braderie zijn van belang voor de sociale samenhang en de leefbaarheid van de kern Halsteren”, schrijven Withagen en Van Aken. “Bovendien heeft harmonie Sint Cecilia Eensgezindheid financieel belang bij de braderie. De opbrengst van het staangeld voor de marktkramen gaan naar de Halsterse harmonie.” Die club zou hierdoor ook last kunnen krijgen van een terugloop in deelnemers en bezoekers.

Twijfels over beweringen college

De partij roept het college op een herhaling van een situatie als deze te voorkomen en wil weten op welke basis B en W kan beweren dat de drie evenementen elkaar niet in de weg zitten. De PvdA'ers geloven niet veel van de bewering dat het om totaal andere doelgroepen zou gaan en wil uitgelegd zien waarop dit is gebaseerd. Daarnaast snapt de fractie niet dat de gemeente enerzijds een evenementenkalender bijhoudt en anderzijds zegt niet tussen evenementen in te willen zitten. Als laatste gaan Withagen en Van Aken er van uit dat harmonie Sint Cecilia Eensgezindheid voor derving van gemiste inkomsten inkomsten wordt gecompenseerd. Ze willen van het college alleen nog weten hoe dat wordt geregeld.