Geen Bospoort meer tijdens Krabbenfoor

BERGEN OP ZOOM – Vanaf de eerste keer dat het kunstwerk werd geplaatst was er veel over te doen. De Bospoort, gemaakt door kunstenaarscollectief Krot & Co, maakte heel wat emoties los. Wat bedoeld was als een alternatief voor de historisch ogende stadspoorten die tijdens de Krabbenfoor ooit de entree van het parcours markeerden, komt niet meer terug.

'De Bospoort' heette het kunstwerk. Een verwijzing naar de Bosstraat en Korte Bosstraat maar ook naar het feit dat er ooit een echte poort stond, als onderdeel van de stadswal. In de Middeleeuwen lag er één op ongeveer die locatie. De kunstenaars hadden er natuurlijk een eigen, moderne interpretatie aan gegeven. Hun object bestond uit vier bruin-metalen 'stammen' met daaorboven een goudkleurig bladerdak. Het was een behoorlijk gevaarte, dat groot genoeg moest zijn om het meeste verkeer door te laten. Buurtbewoners en bedrijven waren er niet allemaal even blij mee. Het nam licht weg en stond voor hun gevels, ramen en etalages.

Dat over smaak wel te twisten is bleek verder uit de vele reacties die het kunstwerk steeds weer losmaakt, van 'gedrocht' tot 'prachtig' en van 'eindelijk eens iets vernieuwends' tot 'kan die historische poort niet terugkomen?'. Nu is het die discussie niet meer nodig. De gemeente wil het plaatsen niet meer betalen en ook Sterck heeft daar geen zin in. Het kunstwerk komt dus niet meer terug. Ooit was er nog het plan bij de kunstenaars op ook op andere locaties moderne poorten te realiseren. Dat is nu vast van de baan.