Geen Halt-straf voor tieners van drankincident

Op het Stadskantoor was gisterenavond een preventiebijeenkomst voor de jongeren en hun ouders. (Foto: Hans-Jorg van Broekhoven)

BERGEN OP ZOOM – De groep jongeren die op 2 april betrokken was bij een alcohol-incident, hoeft geen Halt-traject te volgen. Het drankindicent van begin deze maand zorgde voor publieke commitie; bij een uit de hand gelopen tienerfeestje moesten vier jongeren met spoed opgenomen worden in het ziekenhuis. Eerder lieten politie en justitie weten dat de tieners (13 tot 16 jaar oud) een taakstraf boven het hoofd hing. Maar na een preventiebijeenkomst van gisterenavond, waarbij zowel de jongeren als hun ouders aanwezig waren, blijkt een Halt-straf niet meer nodig. De bijeenkomst is zeer positief verlopen, zo laat de gemeente weten. Ook verslavingszorgorganisatie Novadic Kentron, de GGD, politie en ambulancezorg namen deel aan de preventiebijeenkomst op het Stadskantoor.

Tijdens de avond hebben de ouders en de jongeren elk een apart programma gevolgd. Novadic Kentron heeft het programma voor de ouders verzorgd, de GGD heeft samen met de ambulanceverpleegkundige een programma verzorgd voor de jongeren.

 
Duidelijke regels stellen

De ouders zijn met Novadic Kentron en elkaar in gesprek geweest over wat alcohol doet met het puberbrein en wat ouders kunnen doen om het risico op overmatig alcoholgebruik te verminderen. Het stellen van duidelijke regels over alcoholgebruik en het open gesprek met het kind hierover zijn hierbij de belangrijkste punten. Met de jongeren is stilgestaan bij wat er die avond en de periode erna met hen is gebeurd. Ook is gesproken over wat alcohol doet met de hersenen van een jongere. De politie heeft toelichting gegeven over wat de gevolgen zijn voor de hulpdiensten bij dit soort incidenten.  
 
Preventieve gesprekken

Na deze avond vinden er nog preventieve gesprekken plaats tussen enkele van de ouders en Novadic Kentron. Voor wat betreft de gemeente en de samenwerkende organisaties is hiermee het incident afgesloten. Er is geen sprake meer van Halt-verwijzingen. De gemeente kijkt samen met de andere partijen positief terug op deze avond. De ouders gaven ook aan het positief te vinden dat deze avond werd georganiseerd.