Geen zomer zonder de échte Bergse ansjovis!

Volop verkrijgbaar… de échte Bergse ansjovis! Ze zijn te koop bij (weer)visser C.J. Van Dort aan de Artilleriestraat 63. (Tekst en foto: Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – De liefhebbers hebben er lang op moeten wachten, maar nu zijn ze weer volop verkrijgbaar dankzij de zomerse temperaturen. Al vanaf acht uur 's morgens staan de klanten voor de deur bij Rian van Dort in de Artilleriestraat om de échte verse ansjovis te kunnen kopen. Het is inmiddels het enige adres waar nog vis te verkrijgen is die volgens de originele weervisserijmethode is gevangen. Dat maakt het misschien wel zo bijzonder. 

Een kilootje van de bekende, zilverkleurige visjes kost momenteel 9 euro. Niet echt voordelig, maar de mensen staan er letterlijk voor in de rij. En menigeen is er zeker van dat de Bergse ansjovis lekkerder smaakt dan de 'gewone' uit het diepvriesvak van de (Turkse of Marokkaanse) supermarkt. Dat komt door de afstand die ze hebben afgelegd. De ansjovis zwemt normaal gesproken in de wateren rondom de Middellandse en Zwarte Zee. Maar één keer per jaar maken ze een grote 'trek' naar het hoge noorden en zwemmen, langs de Spaanse en Franse kustwateren, naar de Oosterschelde. Daar zoeken de visjes beschutte plaats waar ze kuit kunnen schieten.

Gewilde specialiteit

In de wateren rondom Bergen op Zoom wordt de ansjovis in de maanden mei tot en met juli gevangen door weervissers. Ooit was het één van de belangrijkste beroepen van de stad maar vandaag de dag is er maar één weervissersbedrijf over. Dat maakt de Bergse ansjovis tot een gewilde en zeldzame specialiteit. En het is een eigenzinnig visje. Op sommige dagen wordt er maar enkele kilo's gevangen en op andere dagen worden ze met bakken tegelijk aangeleverd. Meestal staat er een groot bord aan de straatkant, als de verse vis is aangevoerd. Maar het kan soms snel gaan met de verkoop. Wie om ansjovis gaat, doet er daarom verstandig aan vóóraf even te bellen of ze nog voorradig zijn  – zo adviseert Rian van Dort.

  • C. J. Van Dort, Artilleriestraat 63, Bergen op Zoom. De winkel is overdag vanaf 8.00 's morgens bereikbaar op nummer: 0164-236017.

Bezoek ook de website van ProefMei, 31 met t/m 3 juni!