Gemeente draait aangepaste WMO-vergoeding deels terug maar slechts voor enkelen

BERGEN OP ZOOM – Onlangs werd de gemeente gedaagd wegens de vergoedingen voor huishoudelijke hulp. De rechter vond dat de huidige normeringen té strikt zijn. Ook de Centrale Raad van Beroep oordeelde dat gemeenten meer maatwerk moeten leveren en duidelijkheid dienen te bieden. Bergen op Zoom drukt voorlopig even op de resetknop en gaat zich bezinnen op een betere invulling.

Er is landelijk veel onvrede over het zogeheten ‘resultaatgericht indiceren’. De meestgehoorde klacht is dat er vooral op uren bezuinigd wordt en mensen niet meer de huishoudelijke hulp krijgen die minimaal nodig is om de boel op orde te houden. Ook in Bergen op Zoom bleek te veel te zijn beknibbeld, oordeelde het gerecht. Mede omdat de CRvB onderstreepte dat de bezuinigingen te ver zijn doorgeschoten, heeft de gemeente ervoor gekozen om voorlopig de oude regeling weer even af te stoffen, alvorens er een nieuwe in werking treedt. Deze moet namelijk nog worden opgesteld en dat dient binnen zes maanden rond te zijn.

In de praktijk komt het er op neer dat alleen de bezwaarmakers weer even op het oude niveau huishoudelijke ondersteuning krijgen. Na die zes maanden wordt hen medegedeeld wat ze volgens het nieuwe beleid mogen gaan verwachten. Of ook voor mensen die geen bezwaar hadden lopen iets verandert als er nieuwe regels zijn, kan de gemeente nog niet zeggen.