Gemeente en provincie maken vervolgafspraken over vervoer

(Foto: Pixabay)

BERGEN OP ZOOM – Het college van B&W ondertekent een intentieovereenkomst met de provincie en vervoerder Arriva onder de noemer 'Gedeelde mobiliteit West-Brabant'. "Volgens de transitiestrategie van de provincie Noord-Brabant zorgt deze overeenkomst voor aanvullende vervoersoplossingen vanaf 2023", zo laat wethouder Andrew Harijgens woensdag weten in een verklaring. "De intentieovereenkomst geeft de mogelijkheid om sturing te geven na de pilotperiode flexibel openbaar vervoer."

In algemeen Nederlands gezegd: de gemeente en provincie maken vervolgafspraken over het veranderend openbaar vervoer, zodat ook na afloop van een proefproject (pilot) met het flexvervoer er voldoende vervoersmogelijkheden voor de inwoners blijven. Deze proefpilot gaat per 15 december aanstaande in en duurt tot eind 2022. 

Flexibel vervoer in Brabant

De provincie en vervoerbedrijf Arriva (Bravo) hebben deze zomer besloten om niet-rendabele buslijnen in West-Brabant te laten vervallen. Daamee komen onder meer vaste lijnen naar delen van Halsteren en naar Lepelstraat te vervallen. Hiervoor in de plaats komen meer flexibele vervoerdiensten zoals deeltaxi's en deelfietsen. De verwachting is dat bij een vernieuwing van de provinciale contracten voor stads- en streekvervoer, in 2023, nog meer Brabantse buslijnen worden ingewisseld voor flexibel vervoer. Daarbij zullen ook gemeenten meer taken op hun bord krijgen. In dit verband benadrukt het college dat "het ondertekenen van de intentie overeenkomst niet betekent dat het college ook de stapsgewijze overgang van de verantwoordelijkheid naar de gemeente accepteert."