Gemeente waarschuwt voor zomerhitte

BERGEN OP ZOOM – Behalve op de Waddeneilanden geldt voor heel Nederland vanaf vandaag het Nationaal Hitteplan. Ook de gemeente waarschuwt inwoners voor de huidige temperaturen.

De voorspellingen geven aan dat het de komende dagen warm wordt en het KNMI heeft code geel afgegeven. Het zomerse weer geeft velen een vakantiegevoel maar heeft zeker ook nadelen. En het is met name voor mensen met een matige gezondheid en weinig weerstand niet ongevaarlijk. In dichtbebouwde gebieden, tussen al die stenen, lopen temperaturen vaak nog sneller op. De Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu roept op om extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen zoals ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht, jonge kinderen en mensen in verzorgingshuizen.

Uitkijken

Ook bij grote lichamelijke inspanning en tijdens evenementen is het uitkijken geblazen, meldt de gemeente op internet. De symptomen behorende bij door de warmte bevangen zijn, lopen uiteen van vermoeidheid  en concentratieproblemen, hoofdpijn en huidklachten tot ernstige ademhalingsproblemen en hartfalen. Soms met ernstige gevolgen.

Maatregelen

Er is het nodige te doen aan de hitte goed doorstaan. Voldoende drinken (met name water) en lichamelijke inspanning beperken is al een goed begin. Zoek ook voldoende verkoeling op en vergeet niet op anderen te letten. Vanwege de vakantieperiode zijn vaste bezoekers en familieleden van mensen uit kwetsbare groepen er niet altijd, dus daar een extra oogje in het zeil houden kan zeker geen kwaad.

Afbeelding: Pixabay / Chuck Herrera