BERGEN OP ZOOM – Sinds 2015 moeten gemeenten zelf de ondersteuning regelen voor met name thuiswonende hulpbehoevende inwoners. Daar huurde Bergen op Zoom professionals voor in maar daar komt voor een deel een einde aan. Er worden vrijwilligers voor gezocht, laat wethouder Yvonne Kammeijer weten.
Gemeentes hebben de verplichting om een bepaalde mate van zorg te realiseren, hoe ze dat doen is aan hen. Samen met Woensdrecht en Steenbergen heeft Bergen op Zoom bekeken welke 'cliëntondersteuning' werkelijk nodig is en in hoeverre die ingehuurd moet worden of door vrijwilligers kan worden ingevuld.
Het college heeft al ingestemd met de nieuwe aanpak. Volgens de wethouder zijn er 'voldoende prima vrijwilligers' voor beschikbaar. Tot nu toe huurde de gemeente voor ondersteuning aan mensen met een beperking en hun omgeving vaak MEE West-Brabant in. Kammeijer vertelt: "Dat gaan we dus veel minder doen."
Verantwoordelijk
Het gaat met bijvoorbeeld om ondersteuning in de vorm van meegaan en eventueel chauffeuren als een client ergens naar toe moet en bij een gesprek met een arts of hulpverlener zijn. Op de vraag in hoeverre vrijwilligers die verantwoordelijkheid kunnen en mogen dragen (een ongeluk zit immers voor iedereen in een klein hoekje) antwoordt wethouder Kammeijer: "Vrijwilligers zijn natuurlijk ook gewoon verzekerd, daar gaan we althans van uit."
MEE: "Als cliëntenbelang maar voorop staat."
Volgens MEE West-Brabant woordvoerster Lian Raams heeft de nieuwe aanpak weinig tot geen directe gevolgen voor de werkgelegenheid. Ze vertelt: "Wij blijven een adviserende rol houden bij de invulling van de juiste ondersteuning en doen dat in goed overleg met de gemeentes." Zo lang de belangen van cliënten goed en voldoende worden behartigd ziet MEE geen enkel probleem in de gekozen visie. Ze vindt het ook geen bezwaar dat hier vrijwilligers voor worden ingezet: "Zo lang die weten wat werkelijk van belang is en de cliënt voldoende kennen is daar niets mis mee."